L’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona aplega tres cobles en el concert del centenari

Emmarcat en el cicle Tardes al Palau, organitzat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, ha tingut lloc el concert del centenari de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona. Tres cobles, la Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, la Mediterrània, i la Principal del Llobregat, han interpretat juntes el mateix repertori, confegit amb composicions lliures per a cobla i dues sardanes.

Sota les batutes de Xavier Puig, Bernat Castillejo i Marc Timón les tres cobles han interpretat obra d’Eduard Toldrà; Manuel Oltra; Joaquim Serra; Marc Timón; Francesc Pujol; Josep Solà; Xavier González, “Pendon”, i Lluís Millet. La idea d’aplegar tres cobles a l’escenari va ser de Jesús Ventura, compositor de sardanes, director de diverses cobles i president de l’ACFB fins al maig del 2022, quan va morir. Al final del concert se l’ha recordat.

Estrena de ‘Vortex temporum’, de Marc Timón

Va ser Ventura qui va convidar Marc Timón, eclèctic compositor de música simfònica, electrònica, pop i bandes sonores de pel·lícules per a la indústria de Hollywood, a participar estrenant una peça. “Em va trucar amb l’encàrrec de fer obra per a tres cobles i percussió i pocs dies després va morir. M’he agafat aquest encàrrec amb molta força i emoció, pensant en ell i en el centenari de l’Agrupació, i he fet una obra, ‘Vortex temporum’ sobre el temps i la mort”, explica Timón.

Timón ha dirigit la seva peça, mentre que Xavier Puig ha codirigit amb Bernat Castillejo ‘Consolamentum’, de Manuel Oltra; i, en solitari, les sardanes ‘La nina i el moliner’ (Francesc Pujol) i ‘Efemèride’ (Josep Solà), la glosa a la llibertat ‘Som’ (Xavier González) i la breu impressió simfònica ‘La maledicció del comte Arnau’ (Eduard Toldrà). Bernat Castillejo, al seu torn, ha agafat la batuta per dirigir ‘La dansa de Castellterçol’ i el poema simfònic ‘La presó de Lleida’, de Joaquim Serra.

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *