Un satèl·lit de comunicacions pot canviar per sempre el cel nocturn

A qui no li agrada gaudir del cel estrellat? L’agost, el mes que gairebé acabem de tancar, és especialment propici; ja que, durant la seva primera quinzena; es pot gaudir de les famoses Llàgrimes de Sant Llorenç però, potser, aquest entreteniment vacacional tingui els dies comptats: un gegantí satèl·lit de comunicacions que acaba de llançar-se, pot arribar a ser gairebé més brillant que Venus, conegut a Espanya com l’Estel de l’Alba.

BlueWalker 3

De què es tracta?

El seu nom és BlueWalker 3, està fet de vidre i aliatges de metall, l’ha dissenyat una empresa anomenada AST SpaceMobile amb seu a Texas, Estats Units i acaba de ser posat en òrbita pel coet Falcon 9 de Space X. Pes 1,5 tones i, quan funcioni a ple rendiment, haurà desplegat una gran estructura feta de mosaics quadrats modulars que assoleix els 64,4 metres quadrats i reflectirà moltíssima llum solar. La seva proximitat a la terra (orbitarà a uns 500 quilòmetres del nostre planeta) el convertirà en un cos molt visible des de la Terra. Tant que, fins i tot, pot arribar, segons els pitjors pronòstics, a eclipsar tot el cel nocturn, ja que només la Lluna serà més brillant. El més greu del cas és que AST Space Mobile té previst llançar uns altres 100 satèl·lits més que podrien arribar a crear ratlles brillants en les imatges captades per qualsevol telescopi terrestre.

Per a què serveix?

Es tracta, com no, d’un satèl·lit de telecomunicacions que permetrà crear una xarxa global de banda ampla  en l’espai que funcionarà directament amb dispositius mòbils estàndard. No faran falta, per tant, ni parabòliques ni routers i serà suficient amb un telèfon 4G o 5G per al qual hagis contractat el servei. És interessant, però els astrònoms s’estiren ja els cabells: a l’observatori Vera C. Rubin de Filadelfia i en el Centre de la Unió Astronòmica Internacional per a la Protecció del Cel Fosc creuen que el satèl·lit canviarà per sempre la imatge del cel nocturn. Elon Musk, amo de Space X, diu que els beneficis superen als inconvenients però jo, que soc d’aquells als quals cada any agrada veure les Llàgrimes de Sant Llorenç, em pregunto ja avui que serà el que acabaré veient al cel del meu poble; Barruelo, al nord de Palència; allà pel deu d’agost de 2023. Espero no haver de recordar, per a mal, la mare del senyor Musk.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *