Putin està llest per a “solucions diplomàtiques” però els interessos de Rússia són “no negociables”

El president rus, Vladímir Putin, diu que Moscou està llest per buscar “solucions diplomàtiques” sobre Ucraïna, tot i que ha emfatitzat que els interessos del país no són negociables. En un discurs de vídeo aquest dimecres per commemorar el Dia del Defensor de la Pàtria, l’agència AFP cita Putin dient: “El nostre país està sempre obert al diàleg directe i honest a la recerca de solucions diplomàtiques als problemes més complexos. Els interessos  de Rússia, la seguretat dels nostres ciutadans, no són negociables per a nosaltres”. 

Putin també ha felicitat els homes del país i ha elogiat la preparació per a la batalla de l’exèrcit rus. A més, ha afegit que estava segur del “professionalisme” dels militars i que defensarien els interessos nacionals del país. El seu discurs segueix l’aprovació unànime de Rússia per desplegar “forces de pau” en les dues repúbliques autoproclamades de Lugansk i Donetsk, ara reconegudes ja per Moscou

En aquesta mateixa línia, el líder rus ha assegurat que el país continuaria desenvolupant armes d’última generació. “Seguirem desenvolupant sistemes d’armes avançats incloent els hipersònics i els basats en nous principis físics, i ampliarem l’ús de tecnologies digitals avançades i elements d’intel·ligència artificial”. Així, destaca que aquestes armes són “les armes del futur” i que “augmenten significativament el potencial de combat de les nostres forces armades”. 

El senat rus autoritza Putin a enviar tropes a l’estranger 

A petició de Putin, el Consell de la Federació (cambra alta) ha autoritzat aquest dimarts l’enviament de l’Exèrcit a l’estranger. Aquesta aprovació implica que el líder rus pot desplegar un cos militar de “pacificadors” a les regions de Donetsk i Lugansk. Es tracta, segons destaquen diversos mitjans, d’una formalitat que permetrà mostrar tropes en aquests territoris i també una mesura de pressió sobre Kíev.

Per altra banda, just després d’aquesta autorització, el Ministeri d’Exteriors rus ha anunciat que evacua tot el seu personal diplomàtic, una altra mesura que afegeix més tensió al conflicte. 

Ucraïna es planteja trencar relacions diplomàtiques

Per altra banda, després dels fets succeïts aquest dilluns, Ucraïna es planteja trencar relacions diplomàtiques amb Rússia. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha declarat aquest dimarts que estudiarà la possibilitat de trencar relacions amb Rússia. “Immediatament després de la roda de premsa revisaré i estudiaré aquest assumpte, i no només aquest, sinó els nostres passos contra l’escalada russa“, ha afirmat. El president del país ha destacat que ha rebut aquesta sol·licitud del Ministeri d’Exteriors d’Ucraïna. 

En relació amb el reconeixement de les autoproclamades repúbliques, Zelenski ha destacat que “Rússia crea les bases jurídiques per a una agressió militar contra Ucraïna, de manera que viola tots els seus compromisos bilaterals i multilaterals, incloent-hi la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU respecte a Ucraïna del 17 de febrer de 2015”.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *