Zuma dimiteix com a president de Sud-àfrica forçat pel seu partit

Rate this post

Jacob Zuma ha anunciat la seva dimissió com a president de Sud-àfrica a punt de complir-se l’ultimàtum de sortida emès pel seu partit, l’històric Congrés Nacional Africà, per al qual s’havia convertit en un llast per la seva mala imatge i múltiples escàndols de corrupció. “He arribat a la decisió de dimitir com a president de la república amb efectes immediats”, va comunicar, en un discurs públic realitzat poc abans de la mitjanit.

Encara que es va manifestar en “desacord” amb la decisió i les formes adoptades pels seus camarades, Zuma va apuntar que sempre ha estat un “un membre disciplinat” del partit, les normes internes del qual obliguen tots els seus integrants a acatar les ordres de la cúpula, inclosos els càrrecs electes.

La cúpula del CNA li havia donat fins avui per abandonar el seu càrrec sota l’amenaça de, en cas contrari, sotmetre’l a moció de censura aquest dijous en el Parlament (de majoria oficialista). “El CNA mai no haurà d’estar dividit en el meu nom”, va recalcar, en una anomenada que no hi hagi incidents violents a causa de la seva marxa forçada.

Crítiques al CNA

Malgrat l’acatament, Zuma va dedicar la major part de la seva intervenció a argumentar que considera que la formació no va seguir les vies apropiades ja que és el poble, a través dels seus representants (els membres del Parlament), el que s’hauria d’encarregar de definir la sortida dels seus líders.

“No vaig acceptar servir per sortir amb pactes o beneficis de l’oficina del president. És el meu partit el que em posa a mi per sobre dels representants del poble”, va subratllar, amb referència a les negociacions desenvolupades a porta tancada en les últimes setmanes.

“Ho veig molt injust, molt injust per a mi”, havia assegurat el mandatari hores abans, en una entrevista amb la televisió pública sud-africana, SABC, emesa just després que el CNA anunciés que no anaven a esperar més per tancar la crisi política que travessava el país d’una forma “amigable”.

Així mateix, Zuma va criticar que el partit en cap moment no li hagi donat motius concrets per dimitir, així com el precipitat dels tràmits, que es van precipitar després del que el vicepresident del Govern, Cyiril Ramaphosa, assumís la presidència de la formació el desembre passat.

En absència de Zuma, Ramaphosa és ara el líder cridat a exercir la Presidència, segons havia confirmat en aquesta jornada el tresorer general del partit, Paul Mashatile.

Després de l’anunci de dimissió, la vicesecretària general del CNA, Jessie Duarte, va valorar l’anunci i va dir que aquest és un moment “dolorós” i que la decisió de revocar el president va ser “difícil”.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »