“Vox és d’extrema dreta però no és feixista”

L’historiador Juan Pastrana, especialista en l’operació que va desencadenar Hitler per conquerir Stalingrad, considera que “hi va haver casos de canibalisme” a la ciutat del Volga. Pastrana, llicenciat en econòmiques -va ser company de l’exconsellera Elsa Artadi- i llicenciat en història, és autor de “Operación FallBlau” y “La guerra de Ifni-Sáhara y la lucha por el poder en Marruecos” ambdós publicats amb l’editorial Nowtilus.

En aquesta entrevista amb e-notícies admet que “és complicat ser historiador militar a Catalunya” perquè hi ha “dues institucions mal vistes: la monarquia i l’Exèrcit” però que s’hauria de permetre la presència dels militars al Saló de l’Ensenyament i lamenta alhora que no s’hagi convertit el castell de Montjuïc en un museu similar a l’Imperial War Museum de Londres, on ha estat tres vegades.

En la conversa recorda que “en els anys 30 el feixisme molava” perquè les democràcies es veien “decrèpites” i adverteix, en ocasió del coronavirus, que “les crisis econòmiques provoquen la radicalització de la societat”. En aquest sentit considera que “Vox és extrema dreta però no un partit feixista”.

Respecte l’Alemanya nazi afirma que “és difícil dir qui era pitjor: si Stalin o Hitler” però que “l’Holocaust era conegut per tot el món” i que “va participar pràcticament tota la societat”.

En relació a Stalingrad, en concret, considera que “al mariscal Paulus li venia gran el càrrec”, que “els partisans soviètics van ser el malson de la rereguarda alemanya” i que si “Hitler hagués entrat a Moscou probablement el règim de Stalin hauria caigut”.

Anar a la font – e-noticies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: