Vinton Cerf, un dels pares d’Internet, Premi Internacional Catalunya

Rate this post

L’enginyer nord-americà Vinton Cerf, un dels pare d’Internet, ha estat guardonat amb el XXX Premi Internacinal Catalunya. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat el veredicte del jurat. A l’edició d’enguany s’han presentat 109 candidatures procedents d’una cinquantena de països. El premi, dotat amb 80.000 euros, es lliurarà el 25 de març. Cerf ha confirmat que assistirà a la cerimònia de lliurament.

 

Vinton Cerf, de 74 anys, va ser fundador i president de la Internet Society. Amb Internet Cerf va revolucionar completament els processos de transmissió de la informació, permetent que aquesta flueixi sense restricció per tot el món. Amb una gran visió de futur, va dissenyar i va establir els protocols, la tecnologia d’interconnexió i els serveis d’accessibilitat que han fet possible el que fa només uns anys era una utopia.

Graduat en matemàtiques i ciències de la computació per la Universitat de Stanford, es va doctorar posteriorment en Informàtica en la Universitat de Califòrnia (UCLA).

En la dècada dels 70, Vinton Cerf va començar a treballar per permetre connectar els ordinadors entre si, amb independència del tipus de connexió -estacionis de radis, satèl·lits i línies telefòniques- per a la xarxa militar ARPANET, que depenia del Departament de Defensa nord-americà. Entre 1982 i 1986, Cerf va dissenyar el primer servei comercial del correu electrònic que es connectaria a Internet.

Internet Planetary Net

Avui dia Vinton Cerf centra el seu treball en la creació d’una xarxa interplanetària denominada Internet Planetary Net que pretén estendre Internet a l’espai exterior al costat de la NASA. A més, compagina les seves recerques amb el càrrec de vicepresident d’Internet Architecture and Technology de la WorldCom Corporation. És el vicepresidente mundial de Google.

En 2002 Vinton Cerf va obtenir el Premi Príncep d’Astúries de Recerca Cientificotècnica. I en 2004 el Premi Turing, considerat per molts com el premi Nobel de la Informàtica. També ha estat doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili i per la Universitat Ramon Llull

Des de 2008 Vinton Cerf està al capdavant d’un grup de treball sobre el Internationalized domain name (dominis d’Internet) en la Internet Engineering Task Force, organisme que desenvolupa i promou Standard en Internet.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »