VÍDEO | La relació del Barça amb Franco

Any 2019. El Barça retira les distincions honorífiques al dictador Francisco Franco. I arribats a aquest punt, una de les preguntes és per què no es va fer abans? Aquesta és la seva història. L'explicació en dos minuts en aquest vídeo.

1951. El Barça de les Cinc Copes guanya la Copa del Generalíssim després de superar per 3-0 a la Reial Societat. En el moment de la celebració, el president del Barça Agustí Montal Galobart es va treure la insígnia d’or i brillants de la solapa i sense consultar-ho amb la junta directiva li va concedir a Franco. Era la primera vegada que el dictador quedava condecorat.

Van haver de passar 20 anys, el 1971, per veure un altre homenatge del Barça a Franco. El motiu? Agrair al cabdill la seva col·laboració en la construcció del Palau Blaugrana. Juan Gich, exgerent del club i nou delegat nacional d’Esports, va indicar que havien d’acudir tots els directius. Però va haver-hi dos que no es van presentar. Es tracta del secretari de l’entitat Raimon Carrasco, fill de Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat el 1938, i de Ferran Ariño.

L'any 1974, Agustí Montal Costa, fill de Montal Galobart, va proposar concedir la primera medalla d’or del club a la Penya Blaugrana de Manresa, però el senyor Gich, del qual hem parlat abans, va dir que era impossible perquè la primera distinció de nova creació sempre s’havia d’atorgar a Franco.

Ara aquest cap de setmana, l’Assemblea de Compromissaris ha aprovat de manera gairebé unànime retirar les distincions honorífiques a Franco. I el president Josep Maria Bartomeu va donar aquest motiu.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: