Una població intel·ligent

Més d’un milió d’euros en càmeres de videovigilància

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni invertirà tres milions d’euros en dos anys en tecnologia aplicada a la gestió de la població, el que es coneix com a smart city (ciutat intel·ligent). L’alcalde, Jordi Soler, destaca la importància de fer un pas important per situar el municipi com un referent en el marc de les smart cities. Aquest és l’objectiu que impulsa el govern –de Junts per Calonge i Sant Antoni, el PSC, Republicans de Calonge i Sant Antoni i el PP–, i que situa com a projecte estratègic del municipi.

Calonge i Sant Antoni, amb poc més de 10.000 habitants, va iniciar fa set anys el “camí cap a un futur com a ciutat intel·ligent”, segons Soler. Ara planteja reprendre aquesta iniciativa i preveu invertir fins a tres milions d’euros en dos anys per tornar a situar-se com a municipi capdavanter en la implementació de solucions de ciutat intel·ligent. El pla traçat per l’Ajuntament començarà amb una diagnosi de la situació actual i es desenvoluparà en tres eixos: la sensorització, la creació d’un sistema d’arquitectura de dades amb una plataforma horitzontal, i el desenvolupament de sistemes d’intel·ligència artificial per treure rendiment de les dades.

Un pla definit

L’Ajuntament té previst invertir 1.200.000 euros en la renovació amb tecnologia led de l’enllumenat públic, 600.000 en el desplegament de plaques solars fotovoltaiques, 1.000.000 euros en les càmeres de videovigilància i control del trànsit, i 200.000 euros en la creació d’una plataforma de gestió del big data (dades massives) del municipi.

Una part d’aquest camí ja està iniciat. En aquest sentit, destaquen el desenvolupament de sistemes de reg intel·ligent, la introducció de tecnologies de sensorització en el servei de recollida de residus, la instal·lació de càmeres de videovigilància, el desenvolupament d’una calefacció urbana (district heating) a la zona escolar i esportiva de Calonge, o la implementació de passos de vianants intel·ligents. Ara Calonge i Sant Antoni planteja avançar en el que s’anomena internet de les coses.

Sensorització

Això vol dir implementar sensors que permetin alimentar una gran base de dades. Aquestes dades, un cop treballades a través d’una plataforma de gestió i aplicant intel·ligència artificial, permetrien prendre decisions encaminades a reduir la contaminació i fer més eficients els serveis municipals. El pròxim pas en la sensorització serà la substitució de 4.000 punts de llum per llums sensoritzats amb tecnologia led. Un altre dels passos és la instal·lació en els dos anys vinents de càmeres de videovigilància a totes les urbanitzacions, que no només serviran per millorar la seguretat, sinó que també permetran recollir dades de volum de mobilitat, freqüència i horari. També està previst aprofitar les teulades dels edificis municipals per generar energia elèctrica per a autoconsum i, finalment, es preveu la instal·lació de dues electrolineres de càrrega ràpida per donar impuls als vehicles elèctrics. A banda d’això, l’Ajuntament també treballa per treure rendiment de les dades del servei de recollida de residus. Amb la implantació del servei porta a porta es va incorporar la sensorització dels cubells de recollida de residus i dels vehicles. Això permet recollir un gran volum de dades sobre la quantitat de residus recollits i l’increment del reciclatge, i també permetrà optimitzar els trajectes dels camions de recollida.

Una ciutat intel·ligent és una ciutat dotada d’una organització basada en les tecnologies de la societat de la informació i la comunicació, enfocades a millorar tant la gestió dels diferents serveis com la qualitat de vida dels habitants. Aquest concepte també és conegut amb el terme anglès smart city. El terme català segueix el paral·lelisme d’altres termes, com ara telèfon o cotxe intel·ligent.

Anar a la font – El Punt Avui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: