Una part de la policia de Bolívia se subleva contra Evo Morales

La policia d’almenys tres ciutats de Bolívia s’ha sublevat contra el govern per fer costat als manifestants de l’oposició, que denuncien un frau electoral als comicis presidencials del 20 d’octubre passat en què Evo Morales es va declarar guanyador. Això voldria dir que una part de les forces de seguretat del país estarien començant a retirar el suport a Morales, després de dues setmanes de protestes i manifestacions al carrer.

El ministre de Defensa bolivià,  Javier Zavaleta, ha assegurat que de moment el govern no prendrà cap acció militar. És a dir, no desplegarà l’exèrcit al carrer malgrat la sublevació d’una part dels agents policials. Segons el govern, la sublevació és en realitat un intent de cop d’estat de l’oposició i dels comitès cívics, que exigeixen que Morales renunciï al càrrec de president.

Una unitat d’intervencions especials ha sigut la primera a sublevar-se. Ho va fer divendres a la ciutat de Cochabamba, al centre del país, on els episodis de violència s’han succeït durant els últims dies fins al punt que s’hi ha registrat un mort i un centenar de ferits. Després es van sublevar els agents de Sucre, la capital constitucional del país; els de Santa Cruz, la ciutat més gran de Bolívia; i els de la majoria de les regions, des de la zona andina fins a l’amazònica.

Bolívia s’endinsa en el caos

Bolívia s’endinsa en el caos

A la Paz, on hi ha el palau presidencial i el comandament de la policia boliviana, no es van penjar cartells a les comissaries amb la paraula Motí, a diferència d’altres parts del país, però grups de policies van marxar pels carrers envoltats de manifestants que els donaven suport. A més, divendres a la nit va ser la primera en tres dies que no hi va haver enfrontaments entre manifestants i policies prop de la seu del govern.

El ministre de Defensa va comparèixer ja entrada la nit per intentar tranquil·litzar la població i per assegurar que el govern no desplegaria els militars al carrer. El president del país és també el cap suprem de l’exèrcit i, per un moment, es temia que mobilitzés les forces armades. 

Hores després Evo Morales va demanar a través de Twitter que els bolivians defensin la democràcia. “Germanes i germans, la nostra democràcia està en perill pel cop d’estat que han posat en marxa grups violents que atempten contra l’ordre constitucional”, va escriure.

Hermanas y hermanos, nuestra democracia está en riesgo por el golpe de Estado que han puesto en marcha grupos violentos que atentan contra el orden constitucional. Denunciamos ante la comunidad internacional este atentado contra el Estado de Derecho.

— Evo Morales Ayma (@evoespueblo) November 9, 2019

El país sud-americà viu vagues i protestes des de fa dues setmanes, quan el Tribunal Suprem Electoral va reconèixer el triomf d’Evo Morales en la primera volta de les eleccions presidencials del 20 d’octubre. Per a l’oposició, la victòria és fruit d’un frau electoral que tenia per objectiu evitar una segona volta, en què l’expresident i opositor Carlos Mesa era el favorit.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: