Una Comissió Europea gairebé paritària

La presidenta electa de la Comissió Europea, l’alemanya conservadora Ursula von der Leyen, ha aconseguit un dels primers objectius que es va fixar: una Comissió Europea amb equilibri de gènere. Al llarg d’aquest estiu, tots els estats membres de la UE han anat fent arribar les seves propostes per a l’equip de govern de la Comissió a qui serà la substituta de Jean-Claude Juncker a partir del novembre. I ahir Von der Leyen va anunciar un llistat amb els noms definitius conformat per 13 dones (inclosa ella mateixa) i 14 homes. Per tant, serà la Comissió amb més dones de la història i la més igualitària en termes de gènere. Dimarts la conservadora anunciarà quina cartera li correspon a cadascun dels noms.

D’entrada, es conforma una Comissió amb 27 integrants perquè, tal com recordava ahir una portaveu de l’executiu comunitari, es treballa amb l’assumpció que el dia 31 d’octubre s’haurà produït el Brexit. Per tant, el Regne Unit ja no formarà part de la Unió Europea i per això no ha enviat cap proposta de comissari. Si aquell dia el Regne Unit encara no ha marxat de la UE, s’obre la incògnita sobre què passaria amb la nova Comissió Europea, perquè els tractats fixen que a tot estat membre li correspon un comissari. Tot i això, de moment des de Brussel·les eviten especular sobre la qüestió.

Qui ja se sap quina cartera tindrà és justament el comissari espanyol, Josep Borrell, que ocupa la competència d’Exteriors, sent el responsable de la diplomàcia europea amb un rang de vicepresident. També Von der Leyen va deixar clar que l’holandès Frans Timmermans i la danesa Margrethe Vestager (que competien en les eleccions per a la presidència) ocuparan dos càrrecs d’especial rellevància. Timmermans ja és vicepresident i Vestager és l’actual comissària de Competència i, malgrat que no hi ha dues vicepresidències, la presidenta electa va prometre que tindria un càrrec de la mateixa rellevància. Altres noms destacats dels futurs comissaris són l’ex primer ministre italià Paolo Gentiloni o el ministre d’Exteriors en funcions belga, Didier Reynders. Després tots els candidats hauran de sotmetre’s a votació i audiència a l’Eurocambra.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: