Un penalista belga assegura que Bèlgica no està obligada a extradir Puigdemont

Rate this post

L’advocat penalista belga Denis Bosquet, un dels més prestigiosos a Brussel·les, considera que Bèlgica té “l’obligació” de rebutjar l’extradició del president Carles Puigdemont i dels consellers si no té “garanties del respecte dels seus drets fonamentals”.

En una entrevista a l’ACN, l’advocat ha assegurat que els drets fonamentals que cal garantir a Puigdemont són els d’un judici just i “l’absència de discriminació” per motius de “llengua, cultura o opinió política”.

Segons l’advocat penalista, a més d’apel·lar a un possible risc pels seus drets fonamentals, Puigdemont també podria justificar la seva defensa en base a què els crims de sedició o rebel·lió no són iguals en els dos països.

Bosquet creu que, llavors, el jutge podria pensar que hi ha una “desproporció” en el pena de presó reclamada per Puigdemont i els consellers. A Bèlgica, recorda, la sedició té una condemna màxima de 6 a 12 mesos de presó, mentre que a Espanya es poden demanar 15 anys.

La jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha emès aquest divendres una ordre d’arrest europea contra el president Carles Puigdemont i els quatre consellers que s’han quedat amb ell a Bèlgica: Toni CominMeritxell SerretClara Ponsatí i Lluís Puig

Tot i l’ordre de cerca i captura, la detenció de Puigdemont i els consellers podria no serà immediata perquè primer ha de ser tramitada per la justícia belga. La Fiscalia federal belga ja ha rebut l’euroordre, però no l’analitzarà fins aquest dissabte. Un cop analitzat pel ministeri públic, un jutge d’instrucció assumirà el cas i decidirà els seguents passos a seguir. La Fiscalia podria enviar la documentació al jutge d’instrucció aquest mateix cap de setmana. 

A partir d’ara, el procés que s’obre es pot allargar durant almenys un parell de mesos, segons la decisió que prengui el jutge del tribunal d’instrucció. El president i els consellers hauran de comparèixer, per tant, davant del jutge, ja sigui per iniciativa pròpia, acompanyats pel seu advocat, o arrestats. El jutge haurà de decidir si deixa a Puigdemont i els consellers lliures o en presó provisional a Bèlgica mentre decideix sobre l’euroordre de detenció. 

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »