Un nou etiquetat valorarà els aliments en funció de la seva qualitat nutricional

Rate this post

El ministeri de Sanitat té previst implantar en els pròxims mesos un nou etiquetatge nutricional de productes alimentaris i begudes seguint el model Nutriscore, que atorga un color a cada aliment en funció del seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes. Els colors verds identificaran els aliments més saludables; els vermells, els de menor qualitat nutricional.

Aquest etiquetatge es començarà a veure en els supermercats en breu, ja que les empreses estan començant a adoptar-ho de forma voluntària, si bé la mesura serà obligatòria dins d’un any, el termini en què el ministeri preveu que estarà aprovat el reial decret.

Codi de cinc colors

El codi de cinc colors, que ja està implantat a França i en breu ho estarà a Bèlgica i Portugal, consisteix en un gràfic amb coloració gradual del verd roent en cinc nivells a l’estil d’un semàfor i cada producte destacarà el color que li correspongui en funció del seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes.

Els colors verds identificaran els productes més saludables i els vermells els de menor qualitat nutricional.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha defensat que aquest etiquetatge permetrà a la ciutadania comparar amb productes semblants de forma senzilla i prendre una decisió informada i motivada per seguir una dieta més saludable.

Limitar la publicitat als menors

Carcedo ha subratllat que existeix evidència que la publicitat influeix en les preferències, compres i comportaments de nens i adolescents respecte a aliments i begudes. Per lluitar contra això i seguint els criteris del Parlament Europeu i l’Organització Mundial de la Salut, el Ministeri vol limitar la publicitat dirigida als menors de 15 anys.

La idea és que les empreses s’adhereixin de forma majoritària al codi PAOS d’autorregulació, que és voluntari, i per donar-li un impuls el Ministeri va a treballar amb la indústria. Si les empreses no s’adhereixen a PAOS el Ministeri estudiarà l’adopció d’altres mesures de control.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »