Un menor consum de begudes ensucrades estalviaria 61,16 milions a Catalunya en 75 anys

Una reducció del consum de begudes ensucrades envasades del 15,4% com a conseqüència de l'impost català suposaria un estalvi de 61,16 milions d'euros per a Catalunya en 75 anys en termes de salut, segons ha estimat l'Institut Català d'Avaluació de Políticas Públiques (Ivàlua) en base un estudi ja publicat.

Així, s'extreu de l'avaluació econòmica de l'impost sobre begudes ensucrades envasades que ha realitzat el consorci per encàrrec de la Direcció General de Tributs i Joc de la Conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat, que també ha avaluat els beneficis, a partir d'un altre estudi, de si el consum d'aquestes begudes disminuís en un 2,2%.

Ivàlua ha fet una quantificació econòmica de la reducció del consum que s'ha identificat amb els únics estudis "sòlids" que hi ha a Catalunya i que s'han fet a partir de la posada en marxa de l'impost.

Quin és l'impacte?

L'estudi calcula l'impacte a llarg termini d'aquest impost sobre la salut de la població, calculant aquest impacte per al total de persones majors de 20 anys que vivien a Catalunya el 2017 –el primer any d'aplicació de l'impost– i amb una projecció de 75 anys.

coca cua|cola beguda ensucrada acn

ACN

A l'escenari que planteja una disminució més elevada del consum d'aquestes begudes, del 15%, hi ha un guany en el conjunt de la població de gairebé 9.400 anys de vida i una millora d'al voltant de 25.000 anys de vida ajustats per discapacitat (Avad) –indicador que reflecteix la salut de la població que té en compte l'impacte de les malalties sobre l'esperança i qualitat de vida.

En canvi, si s'assumeix una reducció del consum d'un 2,2%, l'impost suposa un estalvi de 6,8 milions d'euros i un guany de més de 1.300 anys de vida i de més de 3.500 anys de vida ajustats per discapacitat.

És una mesura eficient?

En declaracions als mitjans, el director executiu d'Ivàlua, Marc Balaguer, ha explicat que després de l'avaluació han arribat a la conclusió que l'impost es tracta d'una mesura eficient perquè amb ell "disminueixen els costos sanitaris associats amb malalties com l'obesitat i la diabetis, i s'incrementen els anys de vida de les persones".

L'estudi també conclou que els costos de disseny, implementació i gestió de l'impost són menors que l'estalvi de costos per al sistema sanitari derivat de la millora en la salut de la població, ja que la despesa se situa en els 2,16 milions d'euros, davant els 63,32 milions d'estalvi –en el cas d'una reducció del 15,4%–, el que acaba derivant en els 61,16 milions.

L'impost de les begudes ensucrades envasades és un impost propi de la Generalitat que grava a aquelles begudes que contenen edulcorants calòrics afegits.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: