Trump vol una immigració jove, altament qualificada i que parli bé anglès

“Estem discriminant els genis i el talent”, va dir Donald Trump al presentar la reforma del sistema d’entrada migratòria als Estats Units. El president vol que, a partit d’ara, les sol·licituds de permís de residència s’atorguin “en funció dels mèrits” per afavorir els joves més ben formats i provinents de països de parla anglesa per davant dels que només tinguin familiars al país.

Trump va criticar el sistema actual d’entrada legal als EUA, pel qual el 66% dels immigrants a qui es concedeix la residència només és perquè “tenen algun familiar al país” i un altre 21% “hi accedeixen a través de la loteria”, un sistema que concedeix aleatòriament l’entrada a immigrants de certs països.

La proposta de reforma defensada ahir per Trump, i que ha estat elaborada pel seu gendre, Jared Kushner, vol canviar de dalt a baix aquest sistema “per elevar del 12% al 57% els immigrants altament qualificats” a qui es concedeix el permís de residència al país, va dir Trump. “I encara esperem fer pujar més el percentatge”, va dir. El sistema requerirà passar un examen i aprendre anglès abans de ser admès.

La proposta presidencial, però, té poques possibilitats de prosperar al Congrés, on la majoria demòcrata a la Cambra de Representants es negarà a aprovar el pla sense contrapartides en les altres àrees que malgrat que no formen part del contingut de la proposta són claus en el debat migratori, com la regularització dels anomenats ‘dreamers’, els immigrants –la majoria de Centreamèrica i Sud-amèrica– que van arribar sent nens als EUA i que encara no tenen documentació legal. Els republicans es neguen a legalitzar la seva situació. Aquest punt, amb l’exigència de Trump de disposar de 5.000 milions d’euros per continuar construint el mur a la frontera amb Mèxic, manté bloquejada la reforma migratòria des de fa molt de temps.

El pla era específic per reformar el procés de concessió de la targeta verda, que és el permís de residència als Estats Units, deixant de banda els possibles processos de legalització dels immigrants que han entrat de manera irregular al país, com seria creuant la frontera amb Mèxic.

Trump va criticar també l’actual sistema d’asil al qual s’acullen bona part d’aquests immigrants: “Els sol·licitants legítims d’asil estan quedant desplaçats pels que presenten reclamacions frívoles per ser admesos al nostre país”, va denunciar en una roda de premsa a la Casa Blanca. “Si tens una petició d’asil en condicions, seràs admès ràpidament. Si no, et faran tornaran a casa de seguida”, va etzibar.

Per la seva banda, la líder del Partit Demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va assegurar que el pla de Trump “arriba mort” perquè no passarà el filtre del Congrés, on el seu partit és majoria. “¿Està dient que la majoria de persones que han entrat fins ara als Estats Units en la història del nostre país ho han fet sense cap mèrit perquè no tenien un títol d’enginyer?”, es va preguntar.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: