Trump té l’aval judicial per restringir el dret d’asil

Els Estats Units podran denegar l’asil a les persones sense documentació que un cop hagin passat per Mèxic o altres països sol·licitin aquesta protecció especial al seu territori. La decisió del Tribunal Suprem nord-americà suposa un aval per al president Donald Trump, tot i que encara s’està a l’espera dels recursos legals que hi ha pendents als plans de la Casa Blanca en matèria d’immigració. Trump, fidel al seu estil, s’ha felicitat a través de Twitter d’aquesta “GRAN VICTÒRIA”, ha escrit. 

BIG United States Supreme Court WIN for the Border on Asylum! https://t.co/9Ka00qK1Ob

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 11, 2019

L’Alt Tribunal suspèn així la resolució del tribunal federal de Califòrnia, gràcies als vots de set dels magistrats i l’oposició de dos més. Sonia Sotomayor, una de les magistrades que s’ha pronunciat en contra de denegar l’asil, ha criticat que un cop més el govern de Washington pretengui “anul·lar pràctiques duradores pel que fa als refugiats que busquen asil de la persecució”.

Trump anul·la ‘de facto’ el dret d’asil

La sentència avala, de moment, els plans de la Casa Blanca, que al juliol va anunciar que els immigrants que arribessin sense permís als Estats Units i haguessin passat prèviament per altres països de pas no rebrien la protecció de l’asil.

Des de la seva arribada al poder el gener del 2017, Trump ha fet de l’asil un dels camps de batalla de la seva política i ha denunciat reiteradament el què considera que és un abús dels immigrants que aprofiten les bondats d’un sistema proteccionista per residir i buscar feina als Estats Units, sense que hi hagi raons objectives per obtenir l’asil.

En els últims mesos, de fet, la frontera sud dels Estats Units ha viscut un increment en les arribades de sol·licitants d’asil centreamericans en unitats familiars i hi ha prop de 436.000 peticions sense resoldre segons dades oficials. El maig va ser el mes de major flux des del 2006, amb la detenció de més de 132.000 persones que van creuar la frontera sense permís.

Trump ha provat diverses mesures per desincentivar aquesta migració, com separar pares dels seus fills menors d’edat després de creuar la frontera o retornar a Mèxic a sol·licitants d’asil a l’espera que es resolguin els seus casos, però espera que impedir les peticions freni finalment el flux.

Sostuvimos una buena conversación telefónica con el presidente Donald Trump. Se reafirmó la voluntad de mantener una relación de amistad y cooperación entre nuestros pueblos y gobiernos. pic.twitter.com/qHzD5mJFcd

— Andrés Manuel (@lopezobrador_) September 11, 2019

Precisament, Trump i el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, han mantingut una conversa telefònica en què han arribat a un “acord” per mantenir la mateixa política de cooperació en la qüestió migratòria per enfortir l'”amistat” entre els dos països i “deixar de banda la confrontació”, en paraules del mexicà, que li ha agraït al nord-americà la seva actitud de “respecte” .

Mèxic i els Estats Units estan en plenes negociacions per revisar l’acord signat al juny i que va facilitar que Washington retirés l’amenaça de gravar amb aranzels els productes amb el compromís d’avaluar-ne els resultats passats 90 dies.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: