Trump posa en marxa el procés de retirada de l’Acord de París

El govern dels Estats Units ha enviat aquest dilluns al vespre la notificació formal a l’ONU per engegar el procés de retirada de l’Acord de París. El president nord-americà, Donald Trump, alineat amb els negacionistes i els interessos de la indústria petrolífera del seu país, converteix amb aquesta decisió els EUA en l’únic país del món que quedarà fora de la lluita global contra l’emergència climàtica.

Trump ja va anunciar la intenció de retirar-se de l’Acord de París el juny del 2017, pocs mesos després de prendre possessió com a president dels EUA. Però ha hagut d’esperar fins aquest dilluns, 4 de novembre, per poder impulsar el procés formal de retirada perquè el mateix acord estipulava que no es podia demanar sortir-ne fins que no haguessin passat almenys tres anys de l’entrada en vigor, justament el 4 de novembre del 2016.

La Casa Blanca s’ha afanyat a engegar els tràmits, de manera que quan s’acabi el procés d’aquí a un any exacte els Estats Units quedaran fora de l’Acord de París justament l’endemà de les eleccions presidencials en què Donald Trump opta a la reelecció.

Els activistes climàtics, de fet, confiaven que una possible derrota electoral de Trump a les urnes l’any que ve podria aturar la retirada dels EUA del tractat i permetre que el segon gran emissor de gasos d’efecte hivernacle del món (rere la Xina) es mantingués en l’acord global que va signar el seu predecessor, Barack Obama, i que compromet tots els països del món a lluitar per mantenir l’escalfament global per sota dels 2 ºC i, si és possible, fins i tot dels 1,5 ºC.

L'Acord de París, en 10 claus

L’Acord de París, en 10 claus

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha anunciat aquest dilluns al vespre que el govern havia enviat la notificació formal a l’ONU per engegar el procés de retirada de l’acord, i ha assegurat que “els EUA estan orgullosos del seu expedient com a líders mundials en reducció d’emissions, en l’impuls de la resiliència, en el creixement de l’economia i en garantir l’energia a tots els ciutadans”.

La retirada anunciada per Trump ha topat amb resistència dins mateix dels Estats Units, on fins a 10 estats i 287 ciutats i comptats s’han unit en el moviment We Are Still In (Nosaltres encara hi som) que els compromet amb els objectius de l’Acord de París malgrat que el govern federal se’n desdigui.

Les condemnes internacionals al moviment de Trump per formalitzar la retirada de la lluita climàtica no han trigat, tant des de la Unió Europea com des del govern francès d’Emmanuel Macron, de visita oficial a la Xina: “Lamentem molt aquest moviment, que encara fa molt més necessària l’aliança franco-xinesa pel clima i la biodiversitat”, ha dit.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: