Tots contra Biden en el segon debat dels candidats demòcrates

L’exvicepresident dels Estats Units i favorit per aconseguir la candidatura demòcrata a la Casa Blanca segons les enquestes, Joe Biden, ha sigut aquest dimecres a la nit el focus dels atacs dels seus companys de partit durant el segon debat dels candidats demòcrates. Biden ha compartit la tarima del Teatre Fox de Detroit (Michigan) amb els senadors Kamala Harris i Cory Booker; l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, i l’exsecretari d’Habitatge Julián Castro, a més de cinc aspirants més.

Tot i que l’exvicepresident de Barack Obama (2009-2017) ha esquivat la primera part del debat, centrada en el sistema sanitari –principal preocupació dels nord-americans–, la resta d’aspirants s’han acarnissat amb ell quan la conversa ha virat a la immigració.

Tot ha esclatat quan Castro, que va ser membre del gabinet d’Obama al costat de Biden, ha defensat descriminalitzar l’entrada d’immigrants indocumentats als Estats Units, a la qual cosa s’oposa l’exvicepresident. “Em sembla que al secretari [Castro], amb qui ens vam asseure junts en moltes reunions, mai el vaig sentir parlar de res d’això”, ha contraatacat Biden.

“Sembla que un dels dos ha après de les lliçons del passat i l’altre no”, li ha respost Castro, l’únic llatí entre els aspirants, que ha dit que es necessita “coratge” en la gestió de la immigració. “Tinc el coratge suficient per dir que el seu pla no té cap sentit”, ha replicat l’exvicepresident.

En aquest moment ha sigut De Blasio qui ha retret a Biden el nombre de deportacions d’immigrants sense papers durant el govern d’Obama, superior a les de l’actual president, Donald Trump, durant els dos primers anys de mandat. Davant d’un evasiu Biden, l’alcalde de Nova York li ha preguntat si va fer alguna cosa per frenar les deportacions.

“Jo era vicepresident. No president. Mantinc els meus consells en privat, a diferència de vostè, que m’imagino que sortiria i diria qualsevol cosa dita en privat. Això jo no ho faig”, ha afirmat Biden, que ha defensat altres mesures migratòries d’Obama com la regularització temporal dels joves immigrants coneguts com a ‘dreamers’.

Biden també ha rebut atacs per les seves posicions presents i passades sobre la crisi climàtica, acords comercials, discriminació racial o l’avortament. Per la seva banda, Kamala Harris, que també puntua bé als sondejos i que va brillar en el primer debat celebrat al juny, ha passat aquest cop més desapercebuda i fins i tot ha rebut atacs de la congressista Tulsi Gabbard pel seu passat com a fiscal general de Califòrnia, dels quals amb prou feines ha aconseguit defensar-se.

“Va empresonar més de 1.500 persones per infraccions de marihuana i quan li van preguntar si alguna vegada havia fumat marihuana se’n va burlar. Va bloquejar proves que haurien deixat lliures homes innocents condemnats a mort. Va mantenir presos a la presó més enllà de les seves condemnes per usar-los com a mà d’obra barata per a l’estat de Califòrnia”, l’ha acusat Gabbard.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: