Tot el que no us podreu perdre aquest Primavera Sound

Rate this post

Avui, 30 de maig, el recinte del Fòrum es torna a empolainar pel Primavera Sound, un dels esdeveniments més esperats de la ciutat. Tornen els fans incondicionals d’aquells grups que, any rere any, satisfan els plaers dels seus seguidors; tornen les presses per arribar a temps a tots els concerts que tenim marcats als horaris que em imprès i estudiat a casa, els drames de les actuacions que s’encavalquen i els peus cansats de caminar des del que els familiars del festival anomenem “Mordor” -on es troben els dos escenaris més grans- fins al Pitchfork. Aquest any, tanmateix, el cartell i la programació ha emocionat al gran públic fidel al festival. No només torna la Björk, qui va ser l’encarregada d’inaugurar el Sónar de l’any passat i va haver de cancel·lar la seva actuació al Primavera del 2012; sinó que mítics com Nick CaveThe NationalHaim o Lykke Li posaràn la banda sonora de l’edició d’enguany. A qui s’hi han de sumar veus joves i contemporànies com A$ap RockyThe Black MadonnaLorde. Vist el gran nombre d’artistes que s’apropen a Barcelona, us oferim una petita guia que poder farà més fàcils els vostres moments de deliri a l’hora d’escollir quins grups anar a veure.

Bjork 03 Santiago Felipe

La cantant islandesa Björk fotografiada per Santiago Felipe

Dimecres té una programació gratuïta per a tothom

Avui dimecres el festival torna al Fòrum amb els tradicionals concerts gratis que fan el tret de sortida als tres dies forts del Primavera. Avui, uns dels més esperats són els escocesos Belle&Sebastian, qui des de 1996 són un dels referents de l’escena indie mundial. L’any 2017 i ara, el 2018, han presentat dos volums d’un nou àlbum on evidencien la seva evolució cap a ritmes i melodies més indie pop. Javiera Amena torna des de Xile amb el seu ritme pop per consolidar-se com una figura habitual a les sales i els concerts de Barcelona. Maria Arnal i Marcel Bagés ens brindaran la seva música amb matisos folklòrics interpretada per la veu immillorable de la cantant. Finalment, el granadí Yung Beef serà el representant del trap a la jornada. Tot plegat es pot resumir com un bon tret de sortida.

Dijous ens visita una de les reines de la música contemporània

Els bascos Delorean seran els encarregats d’obrir la jornada amb la seva música alegre, una manera vitalista d’encetar aquests tres dies. Tot segui, al mateix escenari, El Capullo de Jerez ens traslladarà cap al sud amb la seva veu ja mítica de la música andalusa. Els catalans Za!, tornaràn a portar el seu gènere propi al festival, amb aquest estil de rock psicodèlic que ens anima a demanar la primera cervesa del dia. Cal destacar l’actuació confirmada a última hora de la guanyadora de la darrera edició d’Operación Triunfo, Amaia, qui amb The Free Fall Band ha preparat una sèrie de versions exclusives per a l’ocasió.. L’indie de The War on Drugs serà l’avantsala per escoltar a una de les figures més esperades de l’edició d’enguany. Björk farà la seva actuació a l’escenari Seat a les 10 del vespre, pagant el deute que tenia amb els seguidors del festival després d’haver cancel·lat l’actuació de l’edició de l’any 2012 per problemes vocals. A la mateixa hora, per aquells que sigueu incapaços d’aguantar 90 minuts de concert, C.Tangana serà a l’escenari Ray-Ban des de les 22.45. Després coincideixen dues actuacions destacades del festival, comencen els problemes i les presses. L’australià Nick Cave and The bad Seeds, un altra figura mítica dels temps que s’enllaça amb els grans cantautors americans, serà a l’escenari Mango just després de Björk. A la mateixa hora, els suecs Fever Ray tocaran al festival pocs mesos després de presentar el seu nou àlbum, un treball que els seguidors de la banda esperaven impacients després de tots els anys de silenci. Al resoldre aquest embolic i d’alguns més que ben segur es formin, ens espera un retorn a la música pop dels 80 amb CHVRCHES, que no tornaven al festival des de l’any 2014. Ja ben entrada la nit, la jove trapera Bad Gyal interpretarà els seus temes més rítmics per convertir l’escenari Pitchfork en una autèntica pista de ball.

Divendres tornen cares conegudes

El cap de setmana comença amb els catalans El Último Vecino, qui últimament construeixen un petit gir musical cap al trap. La Bien Querida també hi serà a la tarda, després del seu ètic treballant amb Joan Miquel Oliver i Vitalic. Ja cap al vespre les actuacions s’intensifiquen, i moltes d’elles coincideixen en horari. És el cas del retorn de la música melòdica dels Mogwai. La banda de Glasgow haurà de compartir horari amb The National, uns habituals del festival. Serà difícil escollir qui anar a veure, així que millor no fer-se el cap un embolic i esperar al moment per decidir entre els amics el vostre itinerari tenint en compte la resta de propostes del Primavera. La música negra sonarà amb Thundercat, el geni musical californià que actuarà a l’escenari Ray-Ban. També californianes són les noies de Haim, amb el seu soft rock i indie pop americà. I seguim al sud dels Estats Units perquè els texans Cigarettes After Sex començaran el seu concert poc abans que finalitzi el de les Haim. Crec que val la pena escapar-se una mica abans per veure l’inici d’aquest concert. Això sí, recordeu que es tracta d’una música més aviat tranquil·la. Després de tots els concerts, la DJ The Black Madonna serà l’encarregada de tancar la nit a l’habitual escenari Ray-Ban. 

Dissabte segur que ballarem

L’últim dia del festival s’iniciarà amb Núria Graham, la cantant de Vic torna al Primavera amb la seva inconfusible veu. Una altra veu peculiar que ens visitarà a primera hora és la de la madrilenya Christina Rosenvinge. Al vespre l’oferta s’amplia amb Lykke Li, qui actuarà després de presentar el seu nou treball que suposa una revisió del seu estil personal apropant-lo als sons genuïns de la música d’ara mateix. Tot seguit tindrem un bon concert de pop. La nova zelandesa Lorde ve a Barcelona per actuar al festival. Ben segur que l’escenari Seat s’omplirà de bot a bot per escoltar a la jove artista. Sense moure’ns de la mateixa àrea podrem escoltar els Artic Monkeys, qui continuen amb la seva dinàmica musical després del seu nou treball, una fórmula que però els ha portat a l’èxit. No obstant això, per a qui no vulgui veure a Lord, Gryzzly Bear és també una proposta interessant. El grup de Nova York és un dels caps de cartell del costat més indie del festival, val la pena escapar-s’hi ni que sigui per veure dues cançons. Beach House i A$ap Rocky també coincideixen en horaris amb els seus dos estils tan diferents. Els primers ja hi ha pels escenaris del Primavera en altres edicions, i són una proposta tranquil·la que abraça la música independent més melòdica i instrumentals amb aquell tipus de veus delicades i apagades de certa manera tan característiques del gènere en qüestió. A$ap Rocky, en canvi, és un raper americà que tot just recull els fruits del seu gran èxit. El seu debut en solitari està apropant la seva figura a un públic general d’arreu del món. La música electrònica dels francesos The Blaze començarà a tancar l’edició d’enguany. Una música diferent que ens farà entrar en aquell estat de trànsit i esgotament tan característic del final d’aquests dies al Fòrum. Tot segui, i com ja és tradicional, DJ Coco s’encarregarà de punxar els últims temes, normalment representatius dels esdeveniments musicals més importants de l’any, abans de finalitzar l’edició del Primavera Sound 2018.

 

Anar a la font
Carlos Gil-Vernet

Powered by WPeMatico

Translate »