Torra i Urkullu criden 155 encobert a el decret de l'estat d'alarma que prepara el Govern

El reial decret que el Govern de Pedro Sánchez està acabant de redactar, i que imposarà l'estat d'alarma a tot el territori espanyol per l'avanç de l'coronavirus, s'ha trobat amb dos sots que haurà de sortejar.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i l'Executiu Basc que dirigeix Íñigo Urkullu, s'han mostrat molestos davant el que consideren una aplicació de l'article "155" a cobert. Els suports dels nacionalistes i independentistes són indispensables perquè Sánchez pugui seguir governant amb tranquil·litat.

En un missatge al seu perfil de Twitter, Torra ha explicat que ha mantingut una conversa telefònica amb el seu homòleg basc en la qual han coincidit que no pot "acceptar que el Govern espanyol confisqui les competències en salut, seguretat i transport".

Per la seva banda, el Govern basc ha advertit públicament que si Sánchez atribueix a Govern central aquestes competències seria aplicar "1 155 en aquest àmbit". Les paraules han corregut per part de l'portaveu de PNB, Josu Erkorea, en una entrevista a Ràdio Euskadi.

Des de les files jeltzales han qualificat de "sorpresa" que el president de Govern exerceixi de "comandament únic" davant la situació de pandèmia, i aposten per mesures de coordinació.

"Seria un 155 en aquesta matèria   que no estava anunciat ", ha advertit Erkoreka abans de l'anunciada compareixença de el president de Govern.

En roda de premsa, Urkullu ha reconegut que desconeixia les decisions que es puguin prendre per part de l'Executiu central i ha assenyalat que aquest divendres va mantenir una conversa amb Pedro Sánchez a la que li ha instat que "les mesures que el Consell de Ministres poguessin adoptar tinguessin en consideració el model territorial de l'Estat, l'ordenament jurídic i l'autogovern ".

Abascal demana detenir

El president de Vox, Santiago Abascal, ha escrit en el seu perfil de Twitter que, d'oposar-se a el reial decret, s'hauria de "detenir" als dos líders autonòmics i "suspendre" les autonomies "completament".

"Doncs caldrà aturar-als dos. I suspendre aquestes autonomies per complet. Cal ser miserable per, enmig d'aquesta tragèdia, tractar de continuar el cop i fins i tot estendre", ha escrit.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: