Tocar el Sol: La NASA llança amb èxit la sonda solar Parker

Rate this post

La sonda solar Parker, la primera astronau que, si tot transcorre com previst, transitarà per la Corona del Sol, ha estat llançada avui amb èxit des de la base de Cap Canaveral (Florida).

L’objectiu és contribuir a aclarir els misteris que amaga l’astre rei i està previst que la sonda arribi a la seva destinació el mes de novembre. El coet Delta IV Heavy de la companyia United Launch Alliance va enlairar a les 03.31 hora local (07.31 GMT) des de la base aèria de Cap Canaveral de l’Agència Aeroespacial dels EUA (NASA) amb la sonda a bord.

Pocs minuts després del llançament el coet es va desprendre dels seus tres propulsors, com estava programat i va prosseguir el seu avenç sense incidències ja amb el segon motor principal funcionant correctament després d’un procés d’aturada i encesa igualment prevista. La NASA ha congado a les seves xarxes socials el llançament de la sonda solar.

Amb unes prediccions meteorològiques favorables del 95 % i després d’haver resolt els problemes que havien fet canviar les dates de llançament dues vegades fins ahir, la NASA va reprogramar ahir dissabte per a aquest diumenge l’inici d’aquesta missió, que considera “històrica”.

A un metre del Sol

La sonda pretén recollir informació més a prop del Sol que cap altra astronau no ha fet fins ara. I així pot contribuir a resoldre qüestions com la diferència de la temperatura de l’atmosfera de l’astre que està a més d’un milió de graus mentre que la mateixa superfície solar està a 6.000 graus.

Després d’anys d’investigació, l’equip va donar amb la manera que la sonda resisteixi a una calor equivalent a 500 vegades el que experimentem a la Terra i realitzar, així, observacions “in situ”.

Es tracta d’un escut tèrmic que suportarà temperatures de 1.400 graus centígrads i mantindrà els instruments de l’interior de l’aeronau a temperatura ambient (30 graus centígrads). La sonda, de dimensions petites (65 quilos i 3 metres d’altura), arribarà a una distància de 6 milions de quilòmetres del Sol, la qual cosa equival a 4 centímetres d’ell si la Terra fos a un metro del Sol.

A més, la sonda assolirà els 700.000 quilòmetres per hora, la velocitat més gran que fins ara ha desenvolupat qualsevol altra nau construïda per l’home. Una velocitat que equival a viatjar entre Nova York i Tòquio en un minut i que permetrà a la sonda assolir el Sol al novembre.

Esdeveniment únic

La sonda, que orbitarà 24 vegades al voltant del Sol i s’anirà apropant progressivament a aquest amb l’ajuda de la gravetat de Venus, arribarà al seu punt més proper el 2025, que és quan es podrà reunir la informació de més valor. La sonda té un cost de 1.500 milions de dòlars (1.200 milions d’euros) i portarà per primera vegada el nom d’una persona amb vida, el físic nord-americà Eugene Parker, de 91 anys, qui va desenvolupar en els anys 50 del segle passat la teoria del vent solar.

Com en totes les grans ocasions, la NASA va programar un especial televisiu en directe en el qual l’optimisme avui es va veure encomanat per la tremolor que l’enlairament va fer sentir en l’estudi. El mateix físic nord-americà als seus 91 anys va acudir a Cap Canaveral per presenciar en viu per primera vegada en la seva vida un llançament, encara que en aquest cas va reconèixer l’emoció pel reconeixement que suposa ser el pioner que va desenvolupar en els anys 50 la teoria del vent solar.

“Tot el que puc dir és ‘wow’, anem cap allà . Som dins per aprendre alguna cosa en els propers anys”, va exclamar en l’estudi de la NASA. Parker va comparar la bellesa del llançament amb observar per primera vegada el Taj Mahal a a l’Índia, un dels monuments més visitats del món.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »