Per fer el seguiment del coronavirus, Israel es trasllada a la secció Trobar secreta de dades de telefonia mòbil

JERUSALEM – El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha autoritzat l'agència de seguretat interna del país a introduir-se en una vasta i prèviament no divulgada troballa de dades del mòbil per retraure els moviments de persones que han contractat el coronavirus i identificar-ne d'altres que haurien d'estar en quarantena perquè els seus camins es creuaven, van dir els funcionaris.

El moviment sense precedents d’utilitzar dades recollides en secret per combatre el terrorisme per a esforços en salut pública va ser autoritzat diumenge pel gabinet de gestions del senyor Netanyahu. Però encara ha de ser aprovat per la subcomissió de serveis secrets del Parlament abans que la seva existència desapareixi a les 16 hores del dilluns, després del jurament d'una nova legislatura. Això no està assegurat.

No s'ha informat prèviament de l'existència del grup de dades i del marc legislatiu en què es fusionen i s'utilitzen. El pla per aplicar-lo a la lluita contra el virus, al·ludit només vagament pel senyor Netanyahu, encara no ha estat debatut pels legisladors ni revelat al públic.

La idea és filtrar les dades de geolocalització que es recopilen de manera habitual als proveïdors de telefonia mòbil israelians sobre milions de clients a Israel i Cisjordània, trobar persones que van entrar en contacte estret amb operadors de virus coneguts i enviar-los missatges de text dirigint-los a aïllar-se immediatament.

La divulgació del pla és certa per provocar alarmes entre els defensors de la privacitat i entre els crítics del senyor Netanyahu, que lluita simultàniament per conservar el poder després que els que busquessin el seu exercici guanyessin la majoria a les eleccions del 2 de març i imposessin mesures cada cop més autoritàries com a resposta a la crisi. . El seu ministre de justícia diumenge va frenar durament els tribunals, una mesura que va seguir després hores després de l’ajornament del judici penal del senyor Netanyahu sobre càrregues de suborn i corrupció, que havia previst començar dimarts.

A més de l’esforç de localització del local, el govern encarregat del senyor Netanyahu va autoritzar diumenge penes de presó de fins a sis mesos per a qualsevol persona que incomplís les ordres d’aïllament; prohibir els visitants, inclosos els advocats, de les instal·lacions de presons i de detenció i permetre a la policia separar reunions –a hores d’ara, més de deu persones–, incloent “l’ús de la força raonable”.

Es tracta de l’existència de les troballes de metadades del mòbil i el seu ús per rastrejar pacients i operadors de coronavirus que els defensors de la privacitat asseguren que constitueix el major test de la democràcia israeliana en un moment extraordinàriament fràgil.

Malkiel Blass, que va ser fiscal general adjunt entre el 2004 i el 2012, va dir que a causa de la dissolució del Parlament al desembre, el gabinet del senyor Netanyahu funcionava sense supervisió legislativa des de feia massa temps.

"Fins i tot en crisis d'aquesta naturalesa, cal preservar el nucli dels drets civils en una democràcia", va dir Blass en una entrevista. "Entenc que cal prevenir la infecció i el contagi i la propagació del virus, però és inconcebible que, a causa del pànic, els drets civils s'hagin de trepitjar sense restriccions, a nivells totalment desproporcionats amb l'amenaça i el problema."

Anticipant-se a aquestes crítiques, els funcionaris van insistir en que l'ús de dades de telefonia mòbil per part de l'Agència de Seguretat Interna (coneguda pel seu acrònim hebreu, Shin Bet) seria escrupolosament circumscrit.

"L'ús de tecnologies avançades Shin Bet està destinada a un únic propòsit: salvar vides", va dir un alt funcionari de seguretat, que va insistir en l'anonimat per discutir una qüestió tan delicada. "D'aquesta manera, la propagació del virus a Israel es pot reduir, de manera ràpida i eficaç. Es tracta d’una activitat centrada, limitada en el temps i limitada, que és controlada pel govern, l’advocat general i els mecanismes reguladors de la Knesset. ”

El Shin Bet ha estat recopilant de forma silenciosa però rutinària metadades de telèfons mòbils des de almenys el 2002, van confirmar els funcionaris. Mai no ha publicat detalls sobre quina informació recopila, com es salvaguarden aquestes dades, si es destrueix o esborra alguna, de qui té accés i en quines condicions o de com s’utilitzen.

Segons van dir, dues lleis i diverses regulacions secretes i ordres administratives regulen l'esforç de recollida de dades i el seu ús per part de Shin Bet.

La Llei de telecomunicacions, modificada el 1995 amb l’arribada de xarxes mòbils generalitzades, confereix al primer ministre àmplies facultats per ordenar als operadors que permetin l’accés a les seves instal·lacions i bases de dades “segons sigui necessari per exercir les funcions de les forces de seguretat o per exercir els seus poders”.

L’article 11 de la Llei de l’Agència de Seguretat israeliana, promulgada el 2002, permet al primer ministre determinar quina mena d’informació sobre els subscriptors de telèfons mòbils “és necessària pel servei per complir el seu propòsit” i declara que les empreses han de “transferir informació d’aquest tipus”. a la Aposta Shin.

Un ex alt funcionari de Shin Bet que estava implicat en impulsar la legislació del 2002 va dir que l'agència no havia promogut l'article 11 perquè els funcionaris creien que els legisladors "mai no permetrien que passés una clàusula tan draconiana". Però els legisladors "no van entendre de què es tractava i ningú no va dir res", va afegir l'exoficial, que va insistir en l'anonimat per discutir temes d'intel·ligència delicats.

L'ex oficial va afegir que després que Edward Snowden, un ex empleat de l'Agència de Seguretat Nacional, va filtrar detalls sobre la col·lecció massiva de dades sobre el ciutadà nord-americà del govern dels Estats Units, tot provocant un furor, "tots vam riure, que el que la comunitat intel·ligent nord-americana estava intentant amagar , i el que va causar un desgavell entre el públic nord-americà, està tan clar escrit en la legislació israeliana. "

Segons aquesta llei, correspon al cap de la Shin Bet determinar com s’utilitzen les dades del mòbil. Si bé la llei n'autoritza l'ús només durant sis mesos, el director Shin Bet pot reautoritzar-la. El director està obligat a informar al fiscal general cada tres mesos i al subcomitè de serveis secrets de la Knesset anualment.

Des del 2002, va dir un ex alt funcionari del Ministeri de Justícia, els primers ministres han requerit a les empreses de telefonia mòbil que transferissin a l’agència una àmplia gamma de metadades sobre els seus subscriptors. El funcionari es va negar a dir quines categories de dades es proporcionaven o retenien, però els metadades inclouen la identitat de cada subscriptor, destinataris o iniciadors de cada trucada, pagaments realitzats al compte, així com informació de geolocalització recollida quan els telèfons es comuniquen amb les torres de transmissió mòbil. .

L’ús de dades del mòbil per combatre el coronavirus requereix l’aprovació del govern perquè la Llei de l’Agència de Seguretat limita el paper de Shin Bet per protegir Israel “contra amenaces de terror, sabotatge, subversió, espionatge i exposició de secrets d’estat”. Es permet actuar d’altres maneres “vitals per a la seguretat nacional” però només amb l’aprovació del gabinet i de la subcomissió de serveis secrets.

Ami Ayalon, el cap de Shin Bet entre 1995 i 2000 i antic legislador del partit laborista, va titllar la clàusula que permetia ampliar la missió de l’agència “molt problemàtica”.

"La qüestió de si es justifica és un dilema que entra exactament en aquesta fractura entre democràcia i seguretat nacional", va dir Ayalon.

Tot i així, va dir, "la democràcia liberal és violada per tota mena de batalles".

Al contrari d’alguns informes israelians, no hi ha cap intenció de fer pirates als mòbils dels ciutadans israelians. Però els experts van dir que simplement era innecessari perquè el govern ja rep, per descomptat, prou dades de les operadores de telefonia mòbil per controlar el parador de gairebé ningú.

Lior Akerman, un antic oficial de Shin Bet, va dir que l’agència tenia una bona pràctica a l'hora de distingir entre objectius adequats -els sospitosos de perjudicar la seguretat nacional- i civils innocents.

"En aquest cas", va dir Akerman, "no es tracta de fer un seguiment de persones innocents o envair la seva privadesa, sinó d'utilitzar tecnologies existents per identificar i localitzar persones malaltes i portadores que puguin infectar milers".

Però Tehilla Shwartz Altshuler, investigador principal de l'Institut Israel Democracy, va argumentar que desplegar Shin Bet, que ja té les dades necessàries a mà, era "fàcil però perillós".

"El problema és que és un pendent molt relliscós", va dir, argumentant que seria més segur posar la policia a càrrec.

"No vull semblar un dissident, però si el vostre dret a la privacitat és important per a vosaltres, haureu d’estar preocupats", va dir la Sra. Altshuler, que va afegir: "Això no és una guerra ni una intifada. És un fet civil i hauria de ser tractat com un mateix. "

NY Times

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: