Tinc pipí. On vaig? Barcelona necessita més lavabos públics

Rate this post

Tots, en un moment o altre, hem necessitat un lavabo i, o bé, ens hem gastat dos euros en una aigua, o bé ens hem colat en un bar com si en fóssim clients -també és cert que amb educació i un somriure, la majoria de bars te’n deixen fer ús sense necessitat de consumir-. La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà ha alertat avui que la ciutat “necessita més lavabos públics” i “senyalitzar” millor els que ja existeixen. 

Vilà lamenta que a la ciutat “proliferen espais reservats pels animals de companyia”, és a dir pipicans, i en canvi, “les persones segueixen sense saber on tenen un lavabo públic”. La Síndica és conscient que aquest és un problema que s’arrossega de fa molts anys però que cal donar resposta a una necessitat “universal” que afecta persones de qualsevol “edat, sexe i nacionalitat”. “No disposar o no conèixer on hi ha un lavabo públic, fa que sovint s’acabin utilitzant els establiments comercials, si es disposa de diners, o en cas contrari, de forma furtiva”. 

Més lavabos en pipicans

Ningú discuteix que calen més lavabos públics però on s’haurien d’instal·lar? La ubicació d’un urinari pot generar conflicte entre els veïns dels carrers on s’hi vulguin col·locar i per això, la Síndica proposa lavabos portàtils en els pipicans ja existents. “Són zones obertes bona part del dia i que s’ha estudiat la seva localització per no crear massa molèsties al veïnat”. Un altre indret serien els parcs de les ciutats. 

Paral·lelament, Vilà proposa una millor senyalització dels lavabos públics ja existents que es troben en biblioteques, centres cívis, casals de joves, casals d’avis, museus, mercats, seus de districte, oficines d’atenció al ciutadà i altres equipaments. En el següent mapa, podeu consultar els lavabos públics i per tant, gratuïts, que hi ha a la ciutat de Barcelona. També podeu clicar aquí.

mapa lavabos Gisela Rodríguez

En vermell, els lavabos públics que hi ha a Barcelona

No deixen fer un pipí a un nen de dos anys

Les recomanacions de la Síndica sorgeixen arran de la queixa d’un veí de Barcelona que passejava amb el seu fill de dos anys i va entrar a una escola de música municipal de Sant Andreu per demanar que deixessin entrar el seu fill al lavabo. La persona que el va atendre s’hi va negar i després d’una situació tensa va ser necessària la intervenció de la Guàrdia Urbana. El comissionat d’Educació i Universitat va adreçar una carta al ciutadà demanant-li disculpes alhora que remarcava que els centres educatius no permeten l’ús de les seves instal·lacions per a persones alienes als centres”.

Lavabos públics, un tema polèmic

Tots els governs que hi ha hagut a Barcelona en els últims anys han intentat resoldre la manca de lavabos públics a la ciutat. Xavier Trias va impulsar una normativa, que finalment no va tirar endavant, que obligava a tots els locals amb terrassa a obrir els seus lavabos al públic en general.

Ada Colau en arribar a l’alcaldia va apostar per un pla pilot, també polèmic, d’instal·lació de 6 urinaris públics al costat del Centre Cultural El Born. Aquests lavabos s’han mantingut fixos des d’aleshores i s’hi han instal·lat cinc cabines auto rentables més. Al novembre se n’instal·laran 8 més.

Anar a la font
Gisela Rodríguez

Powered by WPeMatico

Translate »