Theresa May fa efectiva la seva dimissió com a líder ‘tory’ sense cap compareixença ni comunicat públic

Theresa May marxa de Downing Street barallant-se amb membres del seu govern, la mateixa dinàmica que ha sostingut els quasi tres anys que ha durat el seu regnat. I marxa, és clar, encotillada i disminuïda pel Brexit, en darrera instància el motiu de la seva caiguda, forçada pels pesos pesants del Partit Conservador davant el fracàs rotund de complir amb la data, 29 de març del 2019, que ella mateixa va fixar fa dos anys i mig com a sortida del país de la Unió Europea.

“It is in the best interests of the country for a new prime minister to lead”

UK Prime Minister Theresa May announces she will resign on Friday 7 June

Live updates: https://t.co/uYam3l51Iz pic.twitter.com/Y35iYJPvef

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) May 24, 2019

Així, tal i com va anunciar fa dues setmanes, May ha fet efectiva aquest divendres la seva dimissió com a cap dels ‘tories’, mitjançant una carta que ha enviat al president de la formació. No hi ha hagut cap compareixença pública ni cap comunitat. L’adéu oficial de May ha tingut un perfil molt baix, en una setmana plena d’esdeveniments molt rellevants: la visita d’estat de Donald Trump, president dels Estats Units, i els actes de commemoració del 75è aniversari del Desembarcament de Normandia

Mil dies de (des)govern de Theresa May. Com s’ha arribat fins aquí

Entre bambolines, però, la guerra interna amb diferents sectors del seu partit continua, i així seguirà fins que faci la mudança, en la tercera setmana de juliol. Segons que publica aquest divendres el ‘ Financial Times’, els propers dies May tenia la intenció de fer anuncis rellevants quant a inversió en escoles i universitats, amb la voluntat de deixar cap més llegat que les tres històriques derrotes en el Parlament quan intentava segellar l’acord del Brexit pactat amb la UE el passat 25 de novembre.

Però el ministre del Tresor, Philipe Hammond, s’hi ha negat en rodó. Hammond no vol posar a disposició de May el fons de reserva de 10.000 milions de lliures que el cap dels comptes públics ha aconseguit estalviar per a qualsevol eventualitat en cas que el Regne Unit abandoni la Unió Europea sense un acord el proper 31 d’octubre.

Plors que no eclipsen un mandat ple d’errors

Aquest darrer estira i arronsa entre el 10 de Downing Street i el número l’11 –la residència oficial del ministre del Tresor és a tocar de la de la cap del govern– resumeix perfectament l’estat de paràlisi de la política britànica, tenallada per la dificultat de complir amb el resultat del referèndum del 2016. De retruc, la resta de l’acció política de l’executiu que el juliol del 2016 va prendre les regnes després del no a la UE s’han vist afectades fins a la més absoluta de les inoperàncies.  

Dilluns vinent s’obre formalment la cursa per trobar el relleu de May. De moment, onze candidats tenen la intenció de saltar a la pista. El mateix dilluns, a les 17.00, hora de Londres, es coneixeran quins d’aquests han aconseguit els suports de, com a mínim, vuit diputats, fets que els donarà el dret d’alinear-se a la graella de sortida.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: