Texas aplica la pena de mort, l’onzena aquest any als Estats Units

Rate this post

L’estat de Texas (Estats Units) ha executat avui Juan Castillo, un home que el 2003 va utilitzar la seva xicota com a ham per seduir la seva víctima, que pretenia robar, però que va acabar assassinant. A Castillo, hispà de 37 anys, l’han declarat mort a les 18.44 hora local (23.44 GMT) després de rebre una injecció letal a la presó d’Huntsville (propera a Houston), segons va notificar el Departament de Justícia Criminal de Texas (TDCJ, per les seves sigles en anglès). Les seves últimes paraules van ser: “A tots els que heu estat allà per a mi, sabeu els qui sou. Us estimo tots. Ens veiem a l’altre costat”.

El van condemnar a mort per assassinar el desembre de 2003 en San Antonio (Texas) al jove Tommy García, un crim que va cometre juntament amb tres còmplices, entre ells la seva llavors xicota. Seguint el pla que havien ordit per al robatori, la noia va seduir García i el va convèncer per conduir el seu vehicle fins a un descampat amb la falsa promesa de mantenir relacions sexuals i consumir drogues.

Una vegada allà, mentre es besaven dins del vehicle, Castell i un altre dels còmplices, armats i amb màscares, van atacar García. El jove va aconseguir escapolir-se dels seus atacants i va emprendre la fugida a peu, però Castillo el va matar de set trets. Així ho van confessar durant el judiciels seus tres còmplices, que no van ser condemnats a mort, i van rebre penes menors, encara que Castillo va defensar fins al dia d’avui que no va ser ell qui va disparar el gallet. La xicota de Castillo ja va quedar a llibertat condicional, mentre que els altres dos còmplices, condemnats a 40 anys de presó cada un, també podran sol·licitar aquesta mesura alternativa a partir del 2024, després de complir la meitat de la seva pena.

També va testificar en contra seu durant el judici el que va ser el seu company de cel·la després de la seva detenció, Gerardo Gutiérrez, que va presentar una versió molt semblant a la dels còmplices i va dir que Castillo li ho havia confessat. Passada gairebé una dècada, el 2013, Gutiérrez es va retractar de la seva declaració i va assegurar haver mentit durant el judici per al seu benefici propi. La Justícia, tanmateix, no va donar credibilitat a la seva rectificació ateses les semblances entre totes les versions.

El d’avui va ser el quart intent de Texas d’executar Castillo l’últim any. Un dels retards per a l’execució, el setembre de 2017, va tenir com a motiu el devastador huracà Harvey, que destrueixo la costa de Texas i va afectar el treball dels advocats de Castillo, que vivien a Houston. Uns nous advocats pertanyents a la Texas Defender Service van assumir recentment el cas de Castillo i van sol·licitar al governador texà, Greg Abbott, un nou retard per demostrar la presumpta innocència del seu defensat. “En tan sols unes quantes setmanes, el nostre equip ha descobert indicis que llancen dubtes sobre gran part de les proves en contra de Juan”, va dir Amanda Marzullo, directora de Texas Defender Service, en una petició que Abbott va rebutjar.

Castillo va ser el sisè executat aquest any a Texas i l’onzè a tot el país. Des que el Tribunal Suprem dels EUA va reintroduir el 1976 la pena de mort, han estat executades 1.476 persones, 551 a Texas. L’estat de l’estrella solitària, com es coneix a Texas, té programades unes altres sis execucions en els propers mesos, entre elles la del també hispà Rubén Gutiérrez el 12 de setembre, condemnat a mort per assassinar una anciana a qui va robar 56.000 dòlars.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »