Tenir amics a la feina incrementa la productivitat

L’últim informe de Bizneo HR, expert en programari de recursos humans, indica que els resultats de la companyia milloren fins a un 12% si hi ha bones relacions interpersonals

Aquesta setmana se celebra el Dia Internacional de l’Amistat, una cita que Bizneo HR, expert en programari de recursos humans, ha aprofitat per analitzar com influeix en els resultats de negoci que els companys de treball siguin amics. I és que tots hem escoltat alguna vegada allò que “a la feina no es va a fer amics”. Però, què hi ha de cert en això? Afecta la productivitat?

Amics a la feina, sinònim de productivitat

Les dades de Bizneo HR revelen que els equips formats per amics tendeixen a ser més productius que aquells que s’integren per companys sense afinitat especial. Una cosa que no ens estranya si valorem que com millors siguin les nostres relacions laborals, millor serà també el nostre clima laboral.

Aquest incideix directament sobre el rendiment: un ambient positiu fomenta la consecució dels objectius i incrementa la productivitat fins a un 12%, mentre que un de negatiu genera tot el contrari: des de situacions conflictives i desagradables fins mals resultats de negoci. A més, segons les investigacions, els que treballen braç a braç amb els seus amics realitzen les seves tasques fins a set vegades millor.

El quid de la qüestió rau en el fet que s’està generant un estat emocional en què la implicació personal és més gran i en el qual els individus se senten part d’un grup amb unes metes en comú. Això incideix directament en el treball. Tant és així, que més de la meitat dels subjectes que treballen amb un amic estableixen una connexió més forta amb la companyia. El 7% va assegurar que el seu compromís amb ella també era més gran.

Crear llaços també afavoreix la comunicació i pot ajudar-nos a entendre el comportament dels nostres companys. Així mateix, redueix els nivells d’estrès -entre un 10% i 15% – i augmenta la creativitat i la competitivitat positiva. Estar més relaxat i sentir confiança sol propiciar el naixement d’idees, sobretot si es comparteixen en grup.

Un altre dels avantatges de tenir amics a la feina és que permet canalitzar les emocions de forma més ràpida i directa. Per exemple, si el nostre cap ha tingut una actitud inadequada amb nosaltres, podrem desfogar el nostre amic i company, qui a més d’entendre el context de la situació. “Tenir amics a la feina ens fa sentir-nos més reforçats i ens ajuda a ser més estables” apunta Jonathan Dies, responsable de Màrqueting de Bizneo HR.

Els millennials, els que més importància li donen a les amistats

Si ens centrem en la importància que li donen els mateixos treballadors a aquestes relacions, s’observen diferències en funció de l’edat dels enquestats. Els millennials són els que més les valoren, fins al punt de considerar-lo “necessari” per a sentir-se motivats. Una altra dada interessant és que gairebé 7 de cada 10 millennials tendeixen a compartir detalls personals -fins i tot el salari, relacions i altres- amb els seus companys.

No passa el mateix amb aquells que es troben entre els 55 i 65 anys, que consideren que tenir o no amics a la feina no afecta el seu rendiment professional. No obstant això i en termes generals, fins al 46% dels empleats asseguren que tenir un amic a la feina influeix directament en la seva felicitat laboral.

Els treballs més “amigables”

De la mateixa manera que algunes professions o empreses fomenten més aquesta mena de relacions, hi ha llocs de treball en què entaular amistats resulta especialment beneficiós. És el cas de bombers, policies, treballadors d’hospital i, en general, professions que requereixin de fortalesa mental -perquè es juguin la vida en equip, per exemple-. Tenir un amic en aquest marc serà de gran ajuda per enfrontar-se a les tensions i dificultats del dia a dia aparellades a aquests perfils. La investigació també revela que es redueixen els incidents de seguretat gairebé un 40%.

Com conèixer el clima laboral d’una empresa

Dit això, conèixer el clima laboral d’una empresa serà fonamental per detectar problemes a temps i prendre decisions al respecte amb l’objectiu que els treballadors es trobin còmodes i satisfets. Una excel·lent opció és utilitzar una enquesta de clima laboral. Un punt en el qual l‘eina d’enquestes de Bizneo HR pot ser de gran ajuda. Amb ella podrem:

  1.      Conèixer les necessitats dels empleats
  2.      Augmentar el seu benestar
  3.      Reduir el risc en la presa de decisions
  4.      Contribuir al desenvolupament dels equips
  5.      Detectar els conflictes
  6.      Augmentar la rendibilitat
  7.      Analitzar el treball de la companyia i crear informes

Esquivar les trampes dels amics a l’oficina és possible

Tot i que hem comentat, no sempre és fàcil gestionar les amistats en l’entorn laboral. Comptar amb un amic a la feina pot comportar que es prenguin certes llicències o generar conflictes – si, per exemple, un d’ells és reprès i espera una lleialtat que no arriba -.

Aquí és convenient saber separar els entorns: com amic sempre ens donarà suport, però com a company no sempre podrà fer-ho. Un altre punt que cal considerar és la confiança i els límits que se li posen a aquesta. No podem perdre de vista que estem parlant d’un ambient diferent. Per a un responsable de personal amb amics a càrrec seu, també haurà de tenir especial precaució amb no mostrar preferències.

Convé no oblidar un altre risc: el d’emportar-se el treball fora de l’oficina. No obstant això, es tracta de problemes intrínsecs a qualsevol relació humana que impliqui certa afectivitat. Una afectivitat els beneficis amb, gairebé sempre, tremendament positius. Al cap i a la fi, som éssers socials. L’important és saber mesurar i analitzar quin és el moment més apropiat per a cada qüestió.

En qualsevol cas i com recalca Dias, “cada cas, cada situació és única. No és el mateix que el teu cap sigui un amic de tota la vida i que les fronteres es dilueixin, que entaular una amistat nova dins de l’oficina”.

Font: Bizneo HR

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: