Sumari 17-A: Crèdits exprés i identitats falses per finançar l’atemptat

Rate this post

El 6 de juny d’aquest any els Mossos d’Esquadra demanen al jutge que insti a Cofidis, Moneyman i Dinerorapid a lliurar diversa documentació d’alguns dels telèfons mòbils dels terroristes.

Al llarg de la investigació es detecta que alguns dels investigats havien demanat un préstec a aquestes entitats, segons consta en el sumari al qual ha tingut accés El Nacional.

Concretament, de l’anàlisi del telèfon mòbil de Mohamed Hichamy s’obtenen trucades i missatges per obtenir un crèdit a distància. El primer contacte és el 4 de juliol del 2017 amb Cofidis. No existeix cap conversa, la trucada és d’un segon. L’endemà, el 8 de juliol, n’hi ha tres més i la primera d’elles dura 5 minuts. Les altres dues trucades es fan des d’un altre telèfon mòbil. Una dura un segon i la segona, que es fa immediatament, dura gairebé dos minuts.

Pels Mossos, que treballen amb la hipòtesi que l’atac havia de ser el 20 d’agost, aquestes comunicacions són clau i així ho transmeten al jutge: “Aquestes comunicacions resulten especialment importants, ja que la data en què Mohamed Hichamy es va posar en contacte amb aquesta empresa és molt propera al dia 20 d’agost del 2017, data que semblava la prevista per als terroristes per cometre els atemptats”.

“Tenint en compte que l’empresa financera Cofidis ofereix diners a crèdit d’una manera ràpida, tot sembla indiciar que la voluntat de Mohamed Hichamy era aconseguir diners a crèdit (clarament, per no ser retornats) amb la finalitat d’adquirir les substàncies precursores per a la fabricació dels explosius, com així s’ha constatat que van fer durant aquestes dates”, prossegueixen els investigadors.

El modus operandi, a més, imita el mètode de finançament dels atemptats a París en què el terrorista Amedy Coulibaly va demanar un crèdit de 6.000 euros per pagar l’atac. En aquell cas els diners van servir tant per adquirir diverses armes com per pagar el bitllet de Madrid-Istanbul, utilitzat per la parella d’Amedy Coulibaly, Hayat Boumedienne, per unir-se a les files de Daesh a Síria.

Els Mossos insisteixen que aquest mètode de finançament ha estat utilitzat pels denominats “Foreign fighters” per a desplaçar-se a zones de conflicte, i són uns diners que mai tornaran i que cediran a l’organització terrorista Daesh un cop arribats al seu territori.

Segons la investigació, Oukabir va demanar un crèdit a Cofidis el mateix dia que ho van fer Youness Abouyaaqoub i Mohamed Hichamy, el 4 de juliol. Hicham Abouyaqoub i Rachid Oukabir també van demanar crèdits. 

Però també s’han trobat indicis que haurien demanat préstecs exprés a Moneyman i Dinerorapid. Entre les runes de la casa d’Alcanar la policia troba un telèfon Nokia on hi ha els missatges de confirmació d’aquest tipus de crèdits. 

El 14 de juny consta ja la preadjudicació del préstec.

Per a comunicar-se amb les entitats de crèdit utilitzaven el Nokia i una identitat falsa. Els missatges estan a nom de Nelu Daniel. Segons els investigadors, “podria respondre a una tàctica per impossibilitar i dificultar un posterior rastreig per part dels cossos policials, a més d’enganyar i estafar l’empresa de microcrèdit”.

Anar a la font
Gemma Liñán

Powered by WPeMatico

Translate »