Semàfor vermell pel canvi climàtic

Aquests dies es poden veure a la façana de l’antic hospital Sant Jaume d’Olot que dona al carrer Nou uns cartells de grans dimensions que ens alerten del canvi climàtic de manera gràfica i amb una selecció de xifres que no haurien de deixar ningú indiferent. Són sis lones amb un fons cromàtic que –com un semàfor– van del verd al vermell, passant per taronja, anant de les situacions que podem considerar correctes (de fa unes dècades) a les alarmants (previstes per a curt i mitjà termini).

Als extrems, dues fotografies de la Font Moixina. A la verda s’explica que el 1908, en aquest paratge caracteritzat per arbredes i aiguamolls, la mitjana de la temperatura va ser de 12,1 graus i la màxima, de 30 graus. A la vermella s’hi pot llegir la previsió del 2050: una mitjana anual de 14,1 graus i una màxima de 43. “No hi haurà ni tantes fonts ni tanta qualitat de l’aigua”, s’hi avisa. Una altra comparació agafa d’escenari la plaça Major. L’any 1924 –hi llegim– la màxima que s’hi va registrar va ser de 30 graus i més de la meitat dels dies del mes d’agost no es va superar aquesta temperatura. L’any 2030 (d’aquí a quatre dies, com qui diu), si continua la tendència actual, en aquesta plaça s’arribarà als 42 graus i en la majoria de dies d’agost es passarà dels 30.

La iniciativa, batejada com a Projecte Lona, ha estat del Grup de Joves de la Creu Roja de la Garrotxa, amb l’objectiu que els ciutadans siguin conscients del que està passant. I no es refereixen només al futur, sinó al present. En un dels cartells taronges llegim: “El canvi climàtic ja és aquí, amb episodis meteorològics molt extrems.” La foto corresponent és d’un camió atrapat en una inundació a la Vall d’en Bas, que s’acompanya amb la xifra dels 41 graus als quals es va arribar el 2020 en aquest municipi. Durant tot l’abril estaran penjades i, quan es desmuntin, les lones es reconvertiran en bosses de mà i carteres que confeccionaran els autors del projecte.

Anar a la font – El Punt Avui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: