Es facilitaran els ERTES, l'atur als treballadors i l'exempció de la quota d'autònoms

El Consell de Ministres ha acordat aquest dimarts facilitar i alleugerir el procés pel qual les empreses podran declarar Expedients de Regulació Temporal d'l'Ocupació (ERTO), garantint que tots els treballadors podran cobrar l'atur i amb ajudes a les empreses que trien aquesta opció abans d'acomiadar, i el cessament d'activitat per als autònoms afectats per l'emergència de l'coronavirus. Formen part d'un nou paquet de mesures econòmiques que mobilitzarà fins a 200.000 milions d'euros. Es tracta d'un intent d'alleujar les males perspectives econòmiques per la pandèmia. al pla sanitari permetrà que molts més treballadors es quedin a casa seva.

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha presentat en roda de premsa el que ha anomenat "esforç colossal" per pal·liar els efectes de la pandèmia a Espanya. Per això, el Govern mobilitzarà el 2% de l'PIB, dels quals 107.000 milions seran "íntegrament públics" i la resta, privats.

Les mesures aprovades aquest dimarts són de tipus social, dirigides a la població més vulnerable, i també econòmiques, encaminades a que les empreses i autònoms puguin superar una crisi que Sánchez ha assegurat que serà "temporal" i als treballadors, perquè no perdin els seus llocs de treball i segueixin cobrant una prestació davant l'aturada de les seves empreses.

En primer lloc, es flexibilitzaran les condicions perquè una empresa pugui declarar-se en ERTO, escurçant els terminis per a la tramitació i perquè els empleats comencin a percebre les prestacions per desocupació durant el temps que estigui vigent. Com a excepció, es podran justificar per la crisi de l'coronavirus i en aquests casos tots els treballadors cobraran la desocupació, fins i tot els que encara no haguessin cotitzat prou. Aquests mesos percebent l'atur no es descomptaran a el còmput general de cada treballador.

D'altra banda, el Govern ha aprovat aquest dimarts una mesura que es va quedar al tinter de Consell de Ministres de dimarts passat perquè la Seguretat Social corri amb el cost que els treballadors "s'adaptin" o "redueixin" les seves jornades laborals, fins i tot íntegrament, a el 100%, per "conciliar" o fer-se casos dels seus fills, a casa pel tancament dels col·legis.

Així mateix, el teletreball passarà a establir-se com "una mesura de flexibilitat quan les condicions ho permetin", ha dit Sánchez, que també ha acabat acceptant una altra de les propostes que li van plantar els agents socials perquè el teletreball deixi de ser una recomanació a les empreses per convertir-se en una obligació.

De cara als autònoms, podran declarar el cessament d'activitat quan "vegin reduïda significativament la seva activitat" per la crisi de l'coronavirus, de manera que seran exonerats de pagar les quota a la Seguretat Social. "Facilitarem que els autònoms puguin cobrar una prestació", ha dit el president.

La facilitat per declarar un ERTO que s'ha aprovat per a les empreses també s'aplicarà als autònoms amb empleats al seu càrrec.

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: