Saps què li passa al cos durant l’embaràs?

Alguna vegada t'has preguntat què passa exactament al cos d'una dona en el moment en què es queda embarassada? El procés és el següent. Una vegada s'ha produït l'ovulació i l'òvul madur surt de l'ovari, és fecundat a les trompes de Fal·lopi per l'únic dels centenars de milers d'espermatozoides que aconsegueix travessar la membrana del mateix.

A partir d'aquell moment, es converteix en una nova cèl·lula que passa a denominar-se zigot, en la qual són presents els 23 parells de cromosomes que aporten cada un dels gàmetes sexuals. Des d'aleshores, inicia un camí que li portarà fins a l'úter, on començarà el següent procés que és de la implantació.

Esperma óvulo

Mentrestant, l'òvul comença a dividir-se en dos, de forma successiva, alhora que es va desplaçant per les trompes camí de l'úter. Quan arriba a aquest lloc, el formen 32 cèl·lules. Encara que no ens assabentem fins i tot més tard, a partir del moment de la fecundació es restableix el número cromosòmic i es defineix el sexe de l'embrió.

En total, tarda uns dies a arribar a l'úter. De fet, la implantació es produeix més o menys cap al final de la tercera setmana, que és quan realment comença l'embaràs encara que mèdicament es comptabilitzi abans.

Quan arriba, el zigot continua dividint-se i passa a denominar-se primer mòrula –fins que s'ha dividit en 32 cèl·lules– i després blastocist. I després, continua dividint-se, concretament en dos grups de cèl·lules. El primer d'ells, que es troba a l'interior, dona el lloc a l'embrió. El més extern serà la cavitat amniòtica que s'omplirà de líquid amniòtic i que el cobrirà durant l'embaràs. Formarà part de la placenta i la seva funció és protegir-lo i alimentar-lo. Al final d'aquesta setmana, ja s'hauran generat 250 cèl·lules.

Quan es produeix la fecundació, la dona allibera una glicoproteïna anomenada Early Factor Pregnancy (EFP) –que en castellà es coneix com a factor d'aviat de l'embaràs–. Té la funció d'avisar a l'endometri perquè no rebutgi la implantació. És important que es produeixi aquest alliberament, perquè si no el cos de la mare ho consideraria com un element estrany i intentaria desfer-se d'ell.

Noia embarassada

En aquests dies, el blastocist passa a denominar-se embrió. A partir d'aquest moment s'inicia el període de gastrulació, que comença amb la formació de l'anomenada línia primitiva i en el qual es formen les tres capes germinals embrionàries –ectoderma, mesoderma i endoderma– que donaran lloc a les diferents parts del nadó.

Es comença també a formar el cordó umbilical, mitjançant l'aparició de les anomenades cèl·lules blastodèrmiques. Mentrestant, al cos de la dona s'ha començat a alliberar una hormona que es diu gonadotropina coriònica humana, o hCG, que és l'hormona que detecten els test d'embaràs a través de l'orina.

A partir de llavors, el creixement és vertiginós i comencen a accentuar-se els canvis al cos de la dona que indiquen el desenvolupament correcte de l'embaràs.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: