Santi Vidal: ‘Estic tranquil’

Rate this post

L’ex jutge i ex senador d’ERC Santi Vidal ha arribat a la Ciutat de la Justicia per declarar davant el jutge d’instrucció 13 que el manté imputat des de fa un any, minuts abans de les 16h.

Ha entrat per la porta del darrera i després ha sortit a saludar els mitjans de comunicació. “Em trobo bé. Estic tranquil”, ha dit. I després de saludar un grup de senadors d’ERC que ha vingut a donar-li suport, ha entrat amb la seva advocada Olga Tubau.

Vidal explicarà la seva declaració, un cop hagi acabat, si ell i la seva advocada ho consideren pertinent. Santi Vidal està citat a les 16h i Carles Vivier Pi-Sunyer a les 17h.

Un cop hagin acabat, es confirmarà els delictes que els imputen. Diumenge el jutge va comunicar als 5 investigats que van declarar que també estaven acusats de rebel·lió.

 

Una causa general

Més d’un any ha hagut de passar perquè el jutge d’Instrucció 13 de Barcelona citi el principal imputat que va fer obrir la macrocausa contra l’1d’octubre i que ha derivat en fins a 30 imputats i nombrosos informes i material que han servit per acusar els membres del Govern i de la Mesa investigats pel Tribunal Suprem.

El 16 de gener de l’any passat van sortir a la llum les declaracions que l’exsenador d’ERC va fer en un acte públic sobre com es preparava el camí cap a la república. En una conferència del 24 de novembre del 2016 SantiVidal va dir: “El Govern de la Generalitat de Catalunya té totes les vostres dades fiscals. Això és il·legal perquè està protegit per la llei de bases de dades del govern espanyol. Però tontos no som, perquè ja sabem que no ens les facilitaran de manera voluntària”.

Vidal explicava que hi havia pactats fons d’inversió internacionals per valor de 200.000 milions d’euros per si l’Estat espanyol deixava d’aportar recursos a Catalunya en la culminació del procés i que existeixen 400 milions d’euros camuflats als pressupostos per crear estructures d’Estat.

A més l’exsenador i exjutge va dir que el Govern sabia les tendències dels magistrats de Catalunya i que en funció d’això en faria una tria: “Dels 801 jutges espanyols a Catalunya sabem perfectament quins comparteixen els nostres somnis i ideals. Sabem perfectament quins es quedaran i quins se n’aniran. Tenim perfectament dissenyada l’estructura judicial de la República. Per a l’endemà ja sabem amb quins jutges podem comptar”.

 Això va posar en marxa tota la maquinària judicial. La Fiscalia presenta la querella que entra al jutjat de guàrdia i el jutge del 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, l’admet. Després n’entra una altra VOX, que acaba desestimada. Però el cas ja està en marxa i desemboca en declaracions de diversos alts càrrecs a la caserna de la Guàrdia Civil el juliol passat, i després en les detencions del 20 de setembre. A partir d’aquí tot es precipita cap a una causa general on ja no només s’investiguen les declaracions de Vidal, sinó tots els preparatius del referèndum. Les escoltes telefòniques, algunes començades a fer abans del permís judicial, munten una teranyina on queden enganxats càrrecs de confiança i els cervells del referèndum de l’1 d’octubre. 

D’aquesta investigació és d’on surt també l’informe sobre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart investigats per sedició per l’Audiència Nacional. Les proves contra membres del Govern investigats pel Suprem surten dels escorcolls també de la causa del 13, que ara imputa el delicte de rebel·lió als 30 investigats i que es trepitja amb les investigacions del Tribunal Suprem.

Caldrà veure, si com vol la Fiscalia, finalment tot el cas salta a Madrid, perquè ara mateix hi ha incompatibilitat de jutjats per investigar el mateix delicte en uns mateixos fets.

Anar a la font
Gemma Liñán

Powered by WPeMatico

Translate »