Sanitat ordena la retirada de tots els productes de Sabores de Paterna per sospites de listeriosi

El ministeri de Sanitat ha ordenat aquest dissabte la retirada del mercat de tots els productes de l’empresa gaditana Sabores de Paterna com a mesura de prevenció, després que divendres la Junta d’Andalusia trobés un lot de carn entatxonada de la marca presumptament contaminat pel bacteri de la listèria i declarés la segona alerta sanitària en menys d’un mes. Amb tot, no s’ha confirmat cap cas associat a aquesta possible contaminació. 

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (Aesan) ha ampliat l’alerta a tots el productes de la marca, que es comercialitza a tot l’Estat -el 98% a Andalusia-, tret d’Astúries, Ceuta i Melilla. Amb les dades de què disposa l’organisme, 7 quilos del lot que ha donat positiu en listèria s’haurien distribuït en un establiment madrileny i, la resta (291 quilos), a la comunitat andalusa.

“S’han intervingut cautelarment tots els productes elaborats per Sabores de Paterna S.C.A i s’ha ordenat la retirada de la comercialització”, ha indicat en un comunicat l’Aesan, afegint que l’empresa està obligada a demanar als seus clients que no venguin els productes.

Què és la listeriosi, la malaltia dels aliments contaminats?

Què és la listeriosi, la malaltia dels aliments contaminats?

El negoci gadità ven, a més de carn entatxonada, botifarra, llard de porc, llardons, xoriço rosari, llom en llard, llonganissa, llard blanca, paté de xoriço, ‘pringá’ i ‘zurrapa’ vermella i blanca. L’organisme recomana a les persones que n’hagin comprat aquests embotits que s’abstinguin de consumir-los i que, en cas que ho hagin fet i presentin símptomes compatibles amb la listeriosi, s’adrecin a un centre de salut.

Facua exigeix informació a la Junta

L’alcalde de Paterna (Cadis), Andrés Díaz, va suspendre divendres l’activitat de l’empresa, “com a mesura de prevenció”, fins que es conegui l’abast del bacteri i, en declaracions a l’agència Efe, apuntava que es tracta d’un negoci familiar que inicialment comptaria amb tots els permisos en regla.

L’ organització de consumidors Facua ha reclamat a la Junta que aclareixi les vegades que la conselleria de Salut ha inspeccionat l’empresa Sabores de Paterna, i ha criticat que la pàgina web del negoci no informi encara de l’alerta alimentària. “És una altra empresa que dona exemple de com no es pot actuar davant una crisi d’aquesta magnitud”, ha retret el seu portaveu a Andalusia.

Nova alerta per listèria en carn entatxonada de la marca Sabores de Paterna

Nova alerta per listèria en carn entatxonada de la marca Sabores de Paterna

L’alerta va disparar-se quan l’organisme de Salut Pública de la Comunitat de Madrid va comunicar el 30 d’agost a la Junta d’Andalusia que havia atès un nen de 14 anys amb símptomes de listeriosi. El noi va consumir el 19 d’agost un entrepà de carn entatxonada produïda per Sabores de Paterna a Cadis. Les analítiques van donar un resultat negatiu, però en canvi es va detectar una mostra contaminada a la fàbrica. La prioritat de la Junta és descobrir si la soca del bacteri de la carn entatxonada Sabores de Paterna és la mateixa que la causant del brot de Magrudis.

Degoteig de casos de La Mechá: 210 afectats

Segons les dades oficials, el brot relacionat amb el consum de carn entatxonada La Mechá suma ja 210 afectats pel bacteri i tres víctimes mortals, totes elles amb patologies prèvies. La Junta d’Andalusia confirmava divendres un setè cas d’avortament i, d’altra banda, un jutjat de Sevilla està investigant la mort d’un nadó de set mesos per listeriosi el febrer passat en un hospital de la capital andalusa.

Sanitat revisarà el protocol de la listeriosi "per agilitzar-lo"

Sanitat revisarà el protocol de la listeriosi “per agilitzar-lo”

El 82% dels casos s’han donat a Sevilla, on hi ha 48 persones ingressades en hospitals, dels quals 21 són dones embarassades.  A Catalunya de moment s’han detectat un total de 17 casos relacionats amb el brot de La Mechá: cinc de probables i 12 de sospitosos. Segons fonts del departament de Salut, s’està a l’espera de les analítiques per verificar si es tracta de casos confirmats o no.

El govern andalús preveu un "degoteig" de casos de listeriosi fins a l'octubre

El govern andalús preveu un “degoteig” de casos de listeriosi fins a l’octubre

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: