Sánchez trucarà avui Iglesias per reprendre la negociació però insisteix a frenar la coalició

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha reconegut aquest dijous que no han “encarat bé” les negociacions per a la formació de govern amb Unides Podem, per les dues parts, perquè han “parlat de moltes coses a la vegada”. Per això, ha anunciat, en una entrevista a RTVE, que trucarà avui mateix Pablo Iglesias per “tornar al punt d’inici” i canviar l’aproximació, parlant de polítiques i no de cadires, tot i que ha mantingut el fre a la coalició que vol Pablo Iglesias, argumentant que les diferències sobre Catalunya són massa profundes.

En concret, Sánchez ha posat com a argument per allunyar Unides Podem del consell de ministres la necessitat de “cohesió interna” de l’executiu, que segons ell seria difícil en qüestions com la catalana. En aquest sentit, ha recordat que Podem “parla de presos polítics” i va recórrer l’aplicació del 155 que ells van avalar. “És evident que hi ha diferències polítiques de fons” que segons ell farien que el govern es “paralitzés” davant de determinades circumstàncies. En aquest sentit, ha donat ales a la possibilitat que els independentistes reprenguin “com estan dient” la via unilateral, i s’ha preguntat: “¿Unides Podem estaria en un govern que tornés a aplicar el 155?”.

El president espanyol en funcions ha afirmat que si no guanya la investidura de finals de juliol, la seva candidatura, designada per Felip VI, decau, i que és el monarca qui ha de decidir si ho torna a ser o no. Això després que el PSOE hagi fet córrer que Sánchez no es tornaria a presentar a una investidura i aniria directament a la repetició electoral si fracassa en el primer intent.

Sánchez també ha insistit a demanar a PP i Ciutadans que “permetin governar a la llista més votada”, per després aprovar una llei que permeti evitar les situacions de bloqueig com la que viu la política espanyola. Tot i així, ha establert una diferència entre la situació actual i la del 2016, quan va plegar abans d’abstenir-se a la investidura de Mariano Rajoy, i ha afirmat que aquell executiu estava en caiguda. Està en les mans dels dos partits de dretes, ha dit, que l’executiu no tingui cap lligam amb els partits independentistes, l’abstenció dels quals seria imprescindible per  a un executiu PSOE-Podem. 

El candidat socialista ha insistit a posar “el tema català” com a argument per no passar del govern de “cooperació”, amb la sentència pel Procés a punt d’arribar. “És la proposta més sensata que podem fer”, s’ha defensat, atenent a les diferències en la recepta catalana d’un i altre partit. A més, ha recordat que Unides Podem i PSOE no sumen prou per governar en solitari, i els calen altres suports —que segons ell no han de ser els independentistes—, per completar el “sumatori de raons objectives” que frenen la possibilitat d’una coalició. Tot i així, ha recordat que té “la porta oberta” que els liles puguin plantejar “algun independent” perquè formi part del consell de ministres. “No tenim cap problema de compartir el poder, però necessitem un plantejament seriós, generós i que atengui les circumstàncies”, ha reblat Sánchez, que no ha descartat que aquests independents puguin formar part de confluències agermanades amb Podem..

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: