Sánchez es reuneix per videoconferència amb els presidents autonòmics després de declarar l'estat d'alarma

La videoconferència de presidents autonòmics, convocada pel cap de l'Executiu, Pedro Sánchez , per garantir una coordinació a el més alt nivell en la resposta "conjunta, urgent i necessària" a l' coronavirus ha començat passades les 10:30 hores d'aquest diumenge.

Un dia després que el Govern aprovés la declaració d'estat d'alarma a tot el país durant 15 dies, Sánchez es reuneix per via telemàtica amb els 17 presidents autonòmics per explicar-los les mesures del real decret i amb el propòsit d'aconseguir "des de la unitat , la màxima coordinació i el lideratge ple ", segons va revelar en la compareixença posterior a Consell de Ministre extraordinari.

La reunió d'aquest diumenge, que no es va poder celebrar el dissabte com estava previst per la llarga durada de Consell de Ministres (set hores), ve marcada per les advertències de Catalunya i el País Basc, que ja han deixat clar que les mesures que adopti el Govern no poden envair les competències autonòmiques, com sanitat i policia autonòmica.

Aquest diumenge, la intenció de Sánchez és traslladar "amb detall" als presidents les accions que el Consell de Ministres ha decretat, però també escoltar els seus suggeriments al voltant de les mesures que s'aniran aplicant, en funció dels possibles escenaris de l'emergència sanitària.

"Tots i cada un dels presidents hauran de deixar de banda les seves diferències, per situar-se darrere de el Govern d'Espanya i centrar-se en una única missió: entre totes i tots vèncer el virus. No hi ha colors polítics, no hi ha ideologies, no hi ha territoris . Els nostres ciutadans són el primer ", ha subratllat el cap de l'Executiu en la seva compareixença.

Sánchez es va comprometre a que els principis que guiaran l'acció de Govern durant les properes setmanes amb el conjunt de presidents autonòmics seran tres: coordinació, cooperació i col·laboració. "En definitiva: la unió", ha dit.

A partir d'aquest principi d'unitat de forces i objectius s'analitzarà el que passa a cada territori i es prendran les mesures adequades en funció de la fase de propagació.

Malgrat les bones intencions, la Generalitat de Catalunya i el Govern del País Basc ja han traslladat les seves exigències.

Aquest dissabte, la portaveu de govern català, Meritxell Budó, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, han criticat que Sánchez no hagués respost a la seva petició de confinar Catalunya i van rebutjar la hipotètica "confiscació" de competències per part de l'Executiu central.

També el dissabte i davant la possibilitat que el Consell de Ministres decidís imposar el "comandament únic", el lehendakari, Íñigo Urkullu, va demanar a Sánchez que tingués en consideració "el model territorial i l'autogovern basc" a l'hora d'aprovar mesures excepcionals .

De fet, el portaveu del seu Executiu, Josu Erkoreka, va precisar que si el Govern central s'atribuís "totes" les competències en matèria de seguretat i salut "seria un 155".

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *