Sánchez promet “salvar” Catalunya dels “extremismes” de la dreta i l’independentisme

La campanya del 10-N va acabar ahir tal i com va començar: amb la sensació que les expectatives de Pedro Sánchez amb la repetició electoral difícilment es compliran. El candidat socialista, aspira a millorar significativament el resultats del 28-A, però la demoscòpia indica que ho tindrà difícil, i que per retenir la Moncloa continuaria necessitant una abstenció de la dreta o un pacte amb l’esquerra i, possiblement, l’incòmode aval de l’independentisme.

En el millor dels casos, doncs, un escenari semblant al de la investidura fallida de fa quatre mesos però amb un PP més fort i un destacat creixement de Vox, segons les enquestes. En aquest context, i després que els socialistes ho haguessin jugat tot a la duresa contra l’independentisme, el president espanyol en funcions s’ha erigit en el míting final a Barcelona en l’antídot dels “extremismes” i les “posicions ultres” tant a Catalunya com a Espanya. “Som l’esperança de Catalunya i Espanya!”, ha clamat.

“El PP diu voler salvar a Catalunya, però els catalans no volen ser salvats pel PP sinó per un partit que aposta per la convivència, la concòrdia i el diàleg”, ha dit, davant les 3.000 persones -segons l’organització- que s’han aplegat al pavelló tèxtil de la Fira de Barcelona, on ha reivindicant la defensa de “la Catalunya que vol convivència” i no “confrontació” i “violència”. Votar el PSOE, ha dit, equival tant a “frenar els franquistes” com a l’extremisme dels independentistes. En un discurs més contundent contra la triple dreta que contra els independentistes, ha posat com a exemple de l’amenaça de l’extrema dreta la proposta de Vox a l’Assemblea de Madrid per il·legalitzar els partits independentistes i que Sánchez ja ha anunciat que estudia impugnar. “PP i Cs els segueixen i els abriguen”, ha lamentat.

En un acte aquesta mateixa tarda a Alcalá de Henares, el candidat socialista ja havia demanat un “últim esforç de mobilització” per “recuperar els drets socials, laborals i polítics que la ultradreta posa en qüestió”, i ha posat com a exemple la iniciativa de Vox -aprovada pel PP i Cs- a l’Assemblea de Madrid per il·legalitzar els partits independentistes, la qual ja ha anunciat que estudia impugnar. En un intent de marcar distàncies amb la triple dreta, Sánchez ha afegit que aquesta “involució” és la que està en risc que s’exporti a nivell estatal. La crida al vot útil contra la triple dreta és un recurs que li va funcionar el 28-A i amb el qual busca matisar ‘in extremis’ els efectes d’una campanya que al PSOE se li ha fet llarga i complicada.

Amb Sánchez centrant gran part dels seus atacs contra la dreta, els representants del PSC han estat els encarregats de carregar amb força contra l’independentisme, mentre una cinquantena de persones convocades pels CDR protestaven al carrer de Lleida, i davant d’un fort desplegament policial, per la presència del president espanyol en funcions a la capital catalana. El primer en disparar ha estat el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell,que ha centrat els seus atacs en el president de la Generalitat, Quim Torra. En primer lloc, l’ha acusat d’haver-se “begut l’enteniment” en el moment en què va apel·lar a la via eslovena. Borrell li ha recordat que a Iugoslàvia hi va haver 150.000 morts i es va deixar un país “dividit i empobrit” i amb “fronteres i murs”.

Ha estat el preludi d’un discurs en què ha reivindicat el “projecte comú” entre Catalunya i Espanya i el dret dels ciutadans a sentir-se catalans i espanyols. “Només són catalans els que pensen com ells?”, ha dit sobre els independentistes. “N’estic tip de sentir dir al senyor Torra que parla en nom de Catalunya! El poble de Catalunya és plural!”, ha cridat, entre grans aplaudiments. I ha conclòs:”
“Hi ha massa història comuna com per poder fer una altra vegada una frontera física o una divisió identitària”.

Poc després el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha erigit el PSC com l’únic partit que representa el “catalanisme”. Segons ha argumentat, els independentistes, acomplexats per la CUP, han abandonat el centre i el catalanisme constructiu que ni cremava contenidors, ni tallava carrers ni tancava les universitats”. En aquest sentit, ha afirmat que el vot als socialistes són garantia de “moderació” i d’’un “terreny comú” pel “diàleg” i la convivència” en un context de “radicalització”. “L’amor tornarà a enderrocar l’odi. No permetrem més fronteres, mes divisions i mes trinxeres”, ha conclòs.

La candidata del PSC al 10-N, Meritxell Batet, ha reaparegut precisament en un vídeo -després d’haver passat tota la campanya fent repòs per prescripció mèdica- per demanar votar “massivament” socialista contra “el discurs de l’odi” de la triple dreta o dels independentistes. Segons ha dit, cal “refer tot allò que els independentistes han fet malbé en el nostre país”. “El mal que han fet al nostre país, no ens el mereixem”, ha dit. En l’inici de l’acte el president del Senat i candidat del PSC a la cambra alta, Manuel Cruz també ha fet una crida a la mobilitzar-se contra l’abstenció, que ha definit com “abdicar d’una responsabilitat ciutadana”.

Elogiant la “temperança” i “capacitat de mirar més enllà” tant a Catalunya com a Espanya, Cruz ha dit que els socialistes són la “síntesi”dels tres objectius de la Revolució Francesa. Reivindicant la “llibertat” i la “igualtat”, ha afirmat: “Ens hem quedat sols defensant que el federalisme és la forma política de la fraternitat”. Un federalisme que fins i tot el PSOE ha deixat de reivindicar.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: