Sánchez prescindeix de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat que sí que va convocar Zapatero per decretar l'estat d'alarma en 2010

El Govern decretarà aquest dissabte l'estat d'alarma per segona vegada en democràcia, en aquest cas per mobilitzar recursos per afrontar l'emergència sanitària pel coronavirus. La vegada anterior va ser el 2010 i també ho va fer un Executiu socialista, el de José Luis Rodríguez Zapatero, per unes circumstàncies molt diferents, la vaga encoberta de controladors que va paralitzar l'espai aeri abans de el pont de la Constitució d'aquell any. Igual que els motius ia l'espera de conèixer l'abast de l'decret que aprovarà aquest dissabte el Govern, també hi ha una diferència formal. . Fa 10 anys, Zapatero va convidar a el fiscal general de l'Estat i a l'advocat general de l'Estat a participar a la reunió que va aprovar el decret. Aquest dissabte, Sánchez ha decidit reunir-se fer-ho reunit únicament amb els seus ministres i ministres.

En el Consell de Ministres extraordinari d'aquest dissabte estan reunits només els membres de l'Executiu, una cosa que contrasta amb el que va succeir el 2010. Llavors, l'estat d'alarma va obligar a mobilitzar tots els controladors aeris, que van passar a tenir condició militar estar subjectes a un delicte de desobediència tipificat en el Codi Penal militar i penalitzat amb entre dos anys i quatre mesos a sis anys de presó si no acudien als seus llocs.

Consell jurídic

En aquell Consell de Ministres de desembre de 2010 van participar com a convidats el llavors fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, i el advocat general de l'Estat, Joaquín de Fuentes Bardají. Segons va explicar el llavors vicepresident primer de Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, el president va voler "comptar amb el seu consell jurídic".

Sánchez ha optat, però, per reunir-se només amb els seus ministres i ministres ia diferència de 2010, no hi són presents la fiscal general, Dolors Delgado, i l'advocada general, Consuelo Castro, en una reunió de la qual sortirà un decret d'estat d' alerta que, segons va apuntar el president aquest divendres, mobilitzarà recursos públics i privats, civils i militars, per fer front a la pandèmia a Espanya, que particularment a Madrid està registrant aquest cap de setmana un augment crític dels contagis . L'increment d'aquest divendres va ser de 600 nous casos a Madrid. Aquest dissabte s'ha registreu un increment de 1.500.

Per primera vegada des de l'inici de l'emergència, Sánchez va donar aquest divendres una xifra de l'augment de contagis. "No es pot descartar que la setmana que aconseguim més de 10.000 afectats", va dir.

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: