Sánchez obvia la crida del Govern a la represa del diàleg al Cercle d’Economia

Ni diàleg amb Catalunya ni pactes postelectorals. El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha esquivat els dos temes que més expectació creaven en la clausura de les jornades del Cercle d’Economia a Sitges, on ha obviat la crida a la represa de les negociacions entre governs que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, havia fet vint-i-quatre hores abans en aquest mateix escenari.

Sánchez, que ha ofert un discurs europeista centrat en l’economia, ha passat de puntetes pel conflicte entre Catalunya i l’Estat, al qual només s’hi ha referit indirectament. En aquest sentit, ha reivindicat Espanya com un “gran país” i una “democràcia consolidada amb un poderós estat social i democràtic de dret”. Un estat, ha afegit, que “ha sabut descentralitzar-se”. I després de defensar que “no podem aixecar falsos murs i fronteres en un món cada cop més globalitzat”, ha sentenciat que “units en la diversitat som més forts”, ha sentenciat.

En la introducció de la clausura, el president del Cercle, Juan José Brugera, ha volgut reconèixer “l’esforç” de Sánchez per impulsar la via del diàleg amb Catalunya i l’ha animat a “perseverar”. “Abans o després, uns o altres hauran d’avançar en la via del diàleg, la transacció i la trobada”, li ha dit, recordant les paraules d’aquest divendres d’Aragonès, però Sánchez no ha volgut entrar en aquest tema.

Qui sí que s’ha referit a la crida d’Aragonès ha estat l’alcaldable del PSC a Barcelona Jaume Collboni. En declaracions abans de la intervenció de Sánchez ha restat credibilitat a les intencions del Govern. “Crec que alguns dirigents d’ERC venen a aquests fòrums a fer un discurs per agradar l’audiència, però a l’hora de la veritat són els mateixos que tomben els pressupostos generals de l’Estat de Pedro Sánchez, que eren els més socials i els més positius per a Barcelona, i són els primers a vetar senadors a proposta del Parlament”, ha afirmat.

Reivindicació del pacte constitucional

Sánchez tampoc ha valorat la defensa que Brugera ha fet de la necessitat de “millorar l’autogovern” de Catalunya i el “funcionament territorial de l’Estat”, en la línia del que també proposen els socialistes. Per contra, ha volgut posar en valor el “mèrit” del pacte constitucional que fa quaranta anys va acabar amb la dictadura franquista a Espanya, la qual “oprimia llibertats” i la “diversitat territorial”, ha dit.

“Van ser uns acords amplíssims, transversals i per sobre de els ideologies”, ha afegit, deixant clar que el pacte constitucional “no és el límit ni el sostre, sinó el precedent del que podem assolir junts si ens posem a treballar”. “Aquest és l’horitzó del govern espanyol i cap al qual pretenem caminar”, ha afegit. Brugera l’havia animat a emprendre la “negociació i el pacte” per formar “majories” a l’Estat que donin “estabilitat” a la legislatura, però els pactes postelectorals no han aparegut per enlloc en el discurs de Sánchez.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: