Sánchez mostra la seva “confiança” als ministres i els demana “unitat” i “lleialtat”

El primer govern de coalició de la democràcia espanyola s’ha posat en marxa aquest dimarts amb la primera reunió del consell de ministres al Palau de la Moncloa. Els nous integrants de l’executiu han fet la protocol·lària entrada a l’edifici amb les noves carteres i els 23 membres del govern s’han fotografiat a les portes de la Moncloa. El president, Pedro Sánchez, ha encapçalat la primera reunió, amb les persones de més pes polític a banda i banda. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, a la seva dreta; i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, a la seva esquerra. El cap de l’executiu ha donat el tret de sortida a la nova etapa enviant una carta als seus ministres assegurant-los que poden comptar amb la seva “confiança”, alhora que els demana “dedicació i lleialtat”. 

Caminar cap a la mateixa direcció és una de les principals obsessions de Sánchez, i va ser la raó que mesos enrere el va portar a descartar la coalició i abocar-se a la repetició electoral. No pot ser que part del govern cregui que hi ha presos polítics o que s’ha de celebrar un referèndum a Catalunya, repetia el secretari general del PSOE per subratllar les diferències de criteri amb Unides Podem. 48 hores després del 10-N, però, Sánchez i Iglesias van pactar que en el preacord de coalició que l’executiu no tindria fissures en temes importants i així ho deixa clar en la carta que aquest dimarts ha enviat a tots els ministres. “Configurem un govern plural, però nascut amb el propòsit erm de la unitat. Un govern que s’enriqueix amb procedències diverses, però que tindrà una sola meta; que parlarà amb diverses veus, però per emetre el mateix missatge”. 

Al text, Sánchez bateja el nou govern de PSOE i Unides Podem com el Govern Progressista d’Espanya i subratlla dues idees clau: que sigui un executiu eficaç i resolutiu, i que això sigui compatible amb un “actitud dialogant” que abordi les diferències i arribi a acords. És notori que aquest nou govern, amb 155 escons al Congrés, necessitarà la concurrència de moltes forces polítiques per tirar endavant iniciatives. “No hi ha més progressista que dialogar”, remarca el president. Per a complir amb l’objectiu d'”avançar-se als problemes”, el consell de ministres deixarà de reunir-se els divendres i ho farà a principis de setmana, possiblement dimarts. A més, la trobada de subsecretaris que serveix per preparar el consell de ministres i que acostumava a ser els dimecres, ara serà els dijous. 

Sánchez ultima la pujada de pensions d'un 0,9% d'acord amb l'IPC

Sánchez ultima la pujada de pensions d’un 0,9% d’acord amb l’IPC

La primera presa de contacte d’aquest dimarts també ha servit per aprovar alguna mesura estrella com la pujada de pensions d’un 0,9% d’acord amb l’IPC, així com alguns nomenaments d’alts càrrecs de la Moncloa. Iván Redondo, assessor del president des que va fer fora Mariano Rajoy amb la moció de censura, serà el nou director del gabinet de presidència i, per tant, coordinarà tots els departaments d’assistència al president. Segons ha informat la Moncloa, sota la seva direcció també estaran les “qüestions nacionals, institucionals, internacionals, comunicació amb els ciutadans, la secretaria general de Presidència, la Direcció General d’Assumptes Econòmics, el Departament de Seguretat Nacional i les diferents unitats d’anàlisi”. A més, el nou executiu de coalició ha aprovat la creació d’una Oficina Nacional de Prospectiva i Estratègia de País a Llarg Termini, per idear l’evolució d’Espanya a 30 anys vista en funció dels escenaris.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: