Sánchez: "L'autoritat competent en tot el territori nacional serà el Govern d'Espanya"

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha comparegut en una roda de premsa telemàtica per explicar les mesures que es prendran durant el estat d'alarma instaurat aquest dissabte mitjançant un reial decret. El primer que ha anunciat ha estat que "l'única autoritat competent en tot el territori nacional serà el Govern d'Espanya".

Conjurava així el cap de l'Executiu el desafiament territorial llançat a la tarda d'aquest dissabte essencialment per Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, després d'una conversa amb el seu homòleg basc, Iñigo Urkullu. El separatista català ha rebutjat l'assumpció de competències per part de Govern central de l'Estat, mentre que el nacionalista basc reclamava que el Reial Decret de l'estat d'alarma tingués en compte "la singularitat de l'Estat autonòmic".

De fet, la portaveu de Govern, Meritxell Budó, va arribar a amenaçar amb una mena de declaració d'independència sanitària, davant del que alguns dels seus companys de JxCat ja qualificaven com un "155 encobert".

Sánchez ha concretat, a més, que totes les forces de seguretat de l'Estat, en tot el país, quedaran sota "les ordres directes" de el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

El líder d'l'Executiu ha posat en coneixement dels ciutadans què passés a partir d'ara després d'haver celebrat un Consell de Ministres extraordinari que ha durat més de set hores.

El retard en la seva compareixença, primer anunciada per a les 14.00 hores, després per a les 15.00 hores i finalment per a les 20.00 hores … que es va tornar a dilatar fins minuts abans de les 21.00 hores, es devia essencialment a les discrepàncies amb els ministres de Unides Podem.

La baralla es va centrar en les mitjanes econòmiques i socials , a al punt que el desacord va acabar per decidir a el president que es deixés per "el pròxim Consell de Ministres", previst per al dimarts, en la seva data ordinària.

Les dues faccions, liderades per la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, i el segon, Pablo Iglesias, tiraven cadascun per una prioritat diferent. Tot i les apel·lacions a la "unitat" de el president durant la seva compareixença de premsa – "treballem units, perquè units vencerem a virus" -, la decisió va precipitar li fi de la reunió. A les 18.00 hores, Sánchez va optar per donar-se uns dies més per concretar les mesures per a empreses, autònoms i treballadors.

Esborrany filtrat

Al migdia d'aquest dissabte es va filtrar un primer esborrany de el reial decret que, per segona vegada en democràcia, posarà en marxa l'estat d'alarma. El ciutadà espanyol només podrà sortir de casa per anar a treballar, comprar menjar o causa de raons mèdiques.

La llibertat de circulació en les vies públiques, especifica el decret, es limita a aquestes "activitats": Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, l'assistència a centres sanitaris, desplaçament a el lloc de treball per efectuar la seva prestació laboral, professional o empresarial, el retorn a el lloc de residència habitual, l'assistència i cura de gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat o especialment vulnerables, el desplaçament a entitats financeres i per causa de força major o situació de necessitat.

"Mesures dràstiques"

Sánchez ha assegurat aquest dissabte que les mesures per fer front a l'coronavirus "són dràstiques i van a tenir conseqüències" i ha defensat que a el Govern no li va a "tremolar la mà per guanyar a el virus".

Sánchez s'ha pronunciat en aquests termes en la seva compareixença al Palau de la Moncloa després del Consell de Ministres que ha acordat declarar aquest dissabte l'estat d'alarma per la crisi sanitària de l'coronavirus, després de més de set hores de reunió.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: