Sánchez explicarà l'estat d'alarma al Congrés sol davant els portaveus parlamentaris

El president de Govern, Pedro Sánchez, explicarà aquest dimecres davant el Congrés les mesures que contempla l'estat d'alarma per afrontar l'emergència sanitària pel coronavirus. Són qüestions tan excepcionals com excepcionals seran les circumstàncies en què se celebrarà un Ple a la cambra baixa a què només està previst que assisteixin el portaveus parlamentaris "que vagin a intervenir". Alguns d'ells estan afectats de Covid-19 o en quarantena.

Segons han informat fonts parlamentàries, el Ple extraordinari d'aquest dimecres començarà a les 9 hores, serà presencial i començarà amb una intervenció sense límit de temps. El seguiran la intervencions dels grups de 15 minuts cadascuna, després d'una contestació de el president i rèpliques dels grups de cinc minuts de durada.

Tal com ja havia informat Sánchez a el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en la conversa telefònica que han mantingut aquest dilluns dins de la ronda de contactes amb tots els grups, està previst que assisteixin a l'Ple només els portaveus parlamentaris. Fonts parlamentàries han precisat després que estaran presents els que "vagin a intervenir", encara que no es tanca la porta al fet que, si així ho determina cada grup, puguin acudir més diputats.

De moment, tampoc està determinat quins membres de la Mesa, l'òrgan rector de la Cambra, hi seran presents. La vicepresidenta segona, Ana Pastor, va anunciar la setmana passada que havia donat coronavirus . De moment, se sap que assistiran "com a mínim" la presidenta, Meritxell Batet, un vicepresident dels quatre que té la Mesa i un altre secretari, dels també quatre que la componen.

L'absència de la majoria d'ells, en tot cas, no tindrà cap efecte sobre la conformació d'eventuals majories perquè serà un ple sense votació.

Ábalos, en una imagen de archivo

Autorització d'Congrés

La Secretaria d'Estat de Comunicació ha informat aquest dilluns de la compareixença de Sánchez davant del Ple de Congrés per explicar les mesures excepcionals que s'han imposat amb motiu de la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus. Algunes figuren en el decret que va entrar en vigor aquest diumenge, que estableix una durada de 15 dies, encara que el Govern ja ha donat per fet aquest dilluns que caldrà prorrogar aquest termini. En aquest cas, Sánchez necessitarà demanar autorització a Congrés, que podria sol·licitar modificacions en les condicions de l'estat d'alarma.

Carlos Fernández-Roca, diputado de Vox por Almería, en el Congreso.

Segons ha recordat Moncloa, aquesta compareixença davant el Congrés està prevista a la Constitució quan es decreti l'estat d'alarma. En el cas present, Sánchez ha demanat acudir en un moment en què la cambra baixa també ha suspès la seva activitat a causa de l'coronavirus, que afecta nombrosos diputats, especialment de Vox, i que fins i tot ha obligat al fet que la portaveu de PSOE, Adriana Lastra, s'hagi posat en quarantena després que un col·laborador també donés positiu.

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: