Sánchez esperarà ara a conèixer els efectes de l'coronavirus per presentar uns pressupostos "de reconstrucció"

Fa dues setmanes, el Govern esperava que l'emergència de l'coronavirus tindria un impacte "poc significatiu" en l'economia. La setmana passada, la situació es va posar seriosa, l'Executiu va aprovar el primer pla de xoc econòmic i el president, Pedro Sánchez, va avançar que parlaria amb totes les forces parlamentàries per demanar el seu suport a uns pressupostos que eren més "urgents" que mai. El contacte es va produir aquest dilluns, però es va parlar de l'coronavirus i les mesures per tallar l'emergència, l'assumpte que ho acapara tot aquests dies a Espanya i que retardarà un cop més que el Govern elabori una proposta de pressupostos generals de l'Estat per a 2020, que, de ser aprovats pel Congrés, superaran als actualment vigents, elaborats per un Govern de l'PP l'any 2017.

Sánchez ha dit aquest dimarts que seran uns pressupostos "d'emergència", de "reconstrucció social" però que no arribaran fins que quedi clar quines conseqüències va deixar sobre l'economia espanyola una pandèmia que, de moment, Sánchez ha apuntat que ha deixat inservibles les previsions de creixement o sobre atur que va fer el Govern en l'últim marc pressupostari.

"Hem de fer-ho amb les previsions econòmiques que ara mateix no té cap organisme perquè es fa molt difícil avaluar les conseqüències en l'econòmica o sobre la destrucció d'ocupació en les pròximes setmanes", ha dit Sánchez a la roda de premsa en què ha explicat les mesures del real decret llei que aquest dimarts ha aprovat el Govern amb mesures econòmiques i socials .

En tot cas, ha assegurat que "el Govern té l'interès i la voluntat de presentar uns pressupostos de reconstrucció social i econòmica" per al que espera poder pactar-les amb "totes les forces" polítiques, inclosos PP i Ciutadans, que aquests dies demanaven baixades d'impostos i exempcions fiscals per pal·liar els efectes sobre empreses i autònoms de l'coronavirus.

De moment, el Govern ha pres aquest dimarts un camí diferent, més en línia amb la injecció de diners públics també anunciada a França i, de nou, en Itàlia per ajudar a empreses i treballadors. El pla aprovat aquest dimarts suposa mobilitzar fins a 200.000 milions, dels quals 117.000 seran "íntegrament públics", ha dit Sánchez.

Si es té en compte el que va deixar plasmat dissabte passat en el decret llei que va declarar l'estat d'alarma, es podria pensar que el Govern pensa seguir injectant diners públics a l'economia en els Prepuestos de 2020, que segueix sense tenir data.

Just a continuació d'una explicació sobre el procés previ que ja s'havia acabat per fer presentar el projecte de llei, el Govern ha recordat que el Fons Monetari Internacional "considera que davant el brot de coronavirus, s'entén que el govern hagi de dotar de recursos suficients a el sector sanitari, a més de destinar un suport específic als més afectats, i que aquestes mesures temporals de caràcter extraordinari s'haurien d'intensificar segons sigui necessari per prevenir i contenir el virus i mitigar l'impacte econòmic "

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: