Salvadó nega que participés en els preparatius de l’1-O

Tres hores de declaració de Lluís Salvadó per negar la seva participació en el preparatius del referèndum de l'1-O segons fonts judicials. L'ex secretari d'Hisenda ha estat tot l'interrogatori explicant el desplegament de la hisenda tributària catalana dins les competències autonòmiques, sense passar del límit.

Salvadó ha respost només les preguntes de la seva advocada i s'ha negat a contestar la Fiscalia i Vox. Ha negat la seva participació en el referèndum, tot i que la investigació policial, el fa juntament amb Josep Mª Jové, aconseguidors i cervells per a l'1-O. En els escorcolls del 20 de setembre del 2017, quan el van detenir, van trobar documentació que l'implicava en els preparatius del referèndum que avui ell ha negat.

Sobre la nota manuscrita, estripada, que es troba a la papelera dels despatx de Salvadó, on deia que ell i Elsa Artadi integraven el grup que havia de desplegar la república, no se n'ha parlat durant la declaració. I sobre els correus electrònics d'Oriol Junqueras i Marta Rovira, ha dit que eren mails publicitaris que es van enviar a tota la militància.

En l'interrogatori de 3 hores Salvadó s'ha limitat a respondre les preguntes de la seva advocada centrades en explicar exhaustivament com es va ampliar l'agència tributaria catalana al màxim de les seves competències. "Es va arribar al límit sense sobrepassar" les competències autonòmiques apunten fonts judicials sobre el que ha dit Salvadó. A més han al·legat que aquest desplegament i l'aplicatiu e-Spriu, el programa per recaptar impostos, es va validar durant la aplicació del 155 quan el govern espanyol tenia totals competències sobre els organismes de la Generalitat.

La jutgessa Maria Eugènia Alegret "ha estat molt participativa i ha anat complementant" l'interrogatori diuen les mateixes fonts.

La declaració s'ha estructural a partir de 35 documents que ha aportat la defensa per explicar el desplegament de l'ATC. No s'ha posat cap de les converses que hi ha gravades de Salvadó i que consten en el sumari i la investigació policial. Igual que en cas de Josep Maria Jové, la jutgessa ha demanat fer un prova cal·ligràfica per comprovar si la lletra de l'ex secretari d'Hisenda és la mateixa que s'ha trobat en algunes notes, però Lluís Salvadó s'hi ha negat. També igual que va fer Jové aquest estiu en la seva declaració.

Lluís Salvadó està acusat de malversació, revelació de secrets i desobediència.

El cas

A Lluís Salvadó el va detenir la Guàrdia Civil el 20-S per ordre del jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona. En aquell moment era alt càrrec del Govern, era el secretari d'Hisenda, però no va ser fins les eleccions del 21 de desembre que va ser nomenat diputat al Parlament de Catalunya i per tant aforat. Amb l'aforament el cas ha saltat al TSJC, exactament igual que va passar amb Josep Mª Jové. Tots són estan considerats els cervells del referèndum de l'1-O.

En els escorcolls del 20-S es va trobarn un llapis de memòria amb un "full de ruta-recaptació octubre 2017" i un gràfic amb la cronologia que la Secretaria d'Hisenda havia de seguir abans de l'1-O i que coincidien amb anotacions a la famosa 'agenda Moleskine' de Josep Maria Jové. Salvadó també hauria preparat la normativa administrativa de rang divers i diferents informes, coneixia els enviaments de targetes censals a ciutadans per l'1-O, i en un document se li encarregava la coordinació d'escenaris posteriors al referèndum.

A més, se li atribueix haver gastat uns 260.000 euros en el programa informàtic e-Spriu per assumir la recaptació i gestió d'impostos estatals no cedits, com l'IVA, l'IRPF, Impost de Societats i impostos especials. En concret, es van pagar 241.383 a IBM per engegar el projecte i després 16.162 per desactivar-lo amb motiu de l'aplicació de l'article 155.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: