Ruta 6: 500 km que et demostren la Catalunya més cultural

Rate this post

Des del monestir més poderós de l’antic comtat de Barcelona, a Sant Cugat del Vallès, emprens una ruta en direcció cap al nord, als Pirineus de Catalunya. Recorreràs més de 500 quilòmetres abans no arribis al municipi de Gerri de la Sal, amb les seves famoses salines, que marca el final del trajecte. El camí t’acostarà al moviment cultural del Modernisme català per copsar com la seva essència estètica va marcar construccions molt diverses i al passat de les colònies industrials de la conca del Llobregat. També rememoraràs l’estada de Pablo Picasso a la vila de Gósol.  

Sant Cugat del Vallès: Esplendor històrica

En plena Edat Mitjana, el Reial Monestir de Sant Cugat era un dels centres de poder de Catalunya. Aquesta ruta arrenca amb una aproximació a la seva història i la dimensió de la seva influència fent-hi una visita guiada. Entre les diverses opcions per visitar-lo, en tens una que s’organitza tots els dissabtes sota el títol ‘El monestir més poderós del comtat Barcelona’.

Monestir de Sant Cugat

M.A.S.

Avui en dia, encara es conserven l’església i un claustre, seu del Museu de Sant Cugat, d’aquest monestir benedictí. Al voltant del claustre hi ha la sala capitular, les antigues dependències monàstiques i el palau abacial. La joia del monestir és el seu claustre romànic, obra de l’escultor Arnau Cadell. L’artista i constructor va fer guarnir els 144 capitells del cenobi amb tot tipus d’històries: des de referències bíbliques fins a costums medievals, passant pel bestiari mitològic i escenes de la vida quotidiana dels monjos. 

Terrassa: Modernisme industrial

El modernisme català va més enllà de les grans icones de Barcelona com la Sagrada Família o la Pedrera. El recorregut en segueix l’estela i després de deixar enrere Sant Cugat del Vallès t’encamina cap a Terrassa, una de les ciutats catalanes més marcades pel modernisme.

Masia Freixa

Cada segon dissabte de mes pots sumar-te a la ruta ‘Un tastet pel modernisme’ que et submergeix en el modernisme industrial terrassenc. El punt de trobada de la ruta et servirà per comprovar la riquesa i la importància que va tenir aquest corrent cultural a la ciutat. La Masia Freixa, antiga residència d’un empresari tèxtil i actual oficina de turisme, és un edifici sense arestes ni línies rectes, construït per Lluís Muncunill i Parellada. Els jardins són avui en dia el parc de Terrassa.

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya és un altre dels punts clau per on passa la ruta. Ubicat en una antiga fàbrica tèxtil dissenyada també per Muncunill, l’edifici és una icona modernista, sobretot per la seva peculiar coberta en forma de dents de serra.

Cal Rosal: El riu marca el camí

El passat industrial de Catalunya es fa especialment visible a la comarca del Berguedà. La següent proposta combina el senderisme i la història. La Ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat és un itinerari de 33 quilòmetres que ressegueix el curs del riu Llobregat, entre cal Rosal i Balsareny, per descobrir les colònies tèxtils que van aflorar a la ribera d’aquest riu.

Colònia cal rosal

Turismo Verde S.L.

S’hi poden veure fins a 15 colònies tèxtils diferents, algunes de les quals són visitables. La primera del camí és la colònia Cal Rosal, una colònia que realitzava la filatura, el tissatge, els acabats i el tint dels teixits, deixant empremta al Berguedà. No tan sols per ser la primera de la zona que es va crear, sinó perquè va ser la que va tenir un major nombre de treballadors. La ruta segueix cap a la colònia Vidal, un cop passada la de Viladomiu, on podràs visitar el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig.

La pobla de lillet: Els jardins de Gaudí

De l’obra d’un geni viatgem cap a la d’un altre. La propera aturada és a la Pobla de Lillet, a uns 40 minuts en cotxe des de Gósol, per passejar per una creació modernista. El moviment creatiu del Modernisme buscava la modernitat, d’una banda, i la regeneració cultural, per una altra. L’arquitectura va ser la pedra angular del moviment, amb l’obra del genial arquitecte Antoni Gaudí com a icona. La creativitat d’aquest geni va viatjar fins a aquest poble dels Pirineus de Catalunya i es va materialitzar en els Jardins Artigas.

Jardins Artigas

Servicios Editoriales Georama

A principis del segle XX, l’empresari Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí la creació d’un xalet per allotjar-hi treballadors. Mentre treballava en el disseny, l’arquitecte va haver de viure a casa dels senyors Artigas, a la Pobla de Lillet. En agraïment els va regalar el disseny d’un jardí on la natura i l’arquitectura es fusionen en perfecta harmonia. Al llarg de tot el recorregut hi ha nombroses baranes i parterres, fonts, ponts, cascades, places, miradors, bancs i escultures per gaudir d’un bon entorn ben variat.  

Gósol: La inspiració de Picasso

La relació de Pablo Picasso amb Catalunya ve de lluny i la següent parada en el recorregut t’ho demostrarà. L’artista va passar diverses temporades a Barcelona, a Horta de Sant Joan o a Gósol, el petit poble dels Pirineus catalans que visitaràs a continuació. Aquest va ser un dels racons que Picasso va escollir per instal·lar el seu estudi el 1906.

Facsímils de Picasso

Centre Picasso de Gósol 

Hi va crear obres com ‘El retrat de Gertrude Stein’ o ‘L’harem’. És una etapa fonamental en la carrera que queda condensada al Centre Picasso, un espai d’exposició que recopila més de 300 facsímils d’obres que el pintor va crear durant els seus dos mesos i mig d’estada. L’artista utilitza Gósol com un gran laboratori, estudia simplificacions i abstraccions i redueix els rostres a la més elemental volumetria convertint-los en estereotips. Al Centre també podràs contemplar el paisatge que va envoltar i inspirar el geni del cubisme, com el Massís del Pedraforca.

Gerri de la Sal: Un toc de sal

El nom del municipi on acaba aquest viatge per Catalunya et dona una pista sobre la darrera proposta. Gerri de la Sal és una vila dels Pirineus de Catalunya lligada a la producció de sal. Durant anys aquest va ser el seu motor econòmic, i en el centre d’aquesta activitat industrial se situava l’antic magatzem. És un edifici del segle XI de tres plantes on s’extreia, es tractava i s’emmagatzemava la sal des de l’Edat Mitjana. Avui dia l’edifici guarda la història de Gerri.

Museu de la sal

Reconvertit en museu, a l’espai trobaràs tres parts d’exposició dividides en quatre naus. En les dues primeres, descobriràs la feina que es feia al magatzem. A la tercera nau, a través de quatre audiovisuals i quatre maquetes descobriràs la feina que es feia al salí. Finalment, a l’última nau hi ha un audiovisual de 5 minuts on s’explica des de quan es fa sal a Gerri i el per què es va haver d’abandonar l’activitat, a més d’una part de memòria oral.

Amb la col·laboració de:

logo generalitat de catalunya

logo turisme generalitat

 

Anar a la font
La Llança

Powered by WPeMatico

Translate »