Romeva: “L’independentisme ha de ser pragmàtic i generós”

Rate this post

“L’independentisme ha de ser intel·ligent, pragmàtic i generós, capaç d’articular consensos fins i tot en les discrepàncies”. Així ho creu el conseller Raül Romeva en una primera entrevista que ha concedit a TV3. “En un moment on tot sembla impossible, barrat o empatat, el sobiranisme ha de conscient que la legitimitat només té una font: el suport social i electoral creixent, sostingut i reconegut, i per aconseguir-lo cal utilitzar el poder polític que atorga per governar bé i donar solucions als ciutadans de Catalunya però alhora també per participar i condicionar les decisions de les majories a l’Estat”

Sobre el judici, Romeva considera que “és una represàlia cap a una ideologia”. “També sabem que la nostra lluita serà llarga i, sovint, dolorosa” i ha afegit que “no sembla que puguem tenir un judici just”. “Treballem per la plena absolució. No renunciarem mai als nostres arguments, ni renunciarem mai al nostre compromís polític”, ha recalcat. Tot i això, el conseller ha volgut deixar clar que “em reafirmo en què si la defensa del nostre projecte polític passa per la presó, estic disposat a assumir-ho”.

“No tenim cap privilegi”

“No demanaré perdó per res del que he fet”, ha exposat. “No considero que allò que vàrem fer, sigui un acte delictiu i estic disposat a defensar-ho sempre que calgui, i on faci falta”. I respecte els suposats privilegis que tenen els líders catalans empresonats, Romeva ha assegurat que “no tenim cap privilegi respecte la resta d’interns, el que és inaudit és la presó preventiva a la que ens tenen sotmesos”.

“Tots els interns poden disposar d’un vis a vis addicional si fan tasques de neteja, en el meu cas frego el terra de la sala de dia dos cops al dia i els vidres cada cap de setmana. A més faig d’auxiliar al poliesportiu ajudant a dinamitzar activitats esportives”, ha comentat. “La presó t’allunya de les persones a qui estimes. Cada dia trobo a flatar la família, els amics, especialment als fills…”.

El repte d’Alfred Bosch

Romeva ha destacat la tasca que ha fet Ernest Maragall al capdavant d’Exteriors i també creu que ara, amb Alfred Bosch, l’acció exterior “queda en les millors mans”. “El repte de futur més important a nivell internacional és pensar i establir una política social de la globalització: regulació, cooperació i solidaritat, és a dir introduir els assumptes socials en l’agenda internacional”, ha detallat. “Catalunya és un actor que per la seva naturalesa i història pot aportar i formar plenament part d’aquest debat i d’aquestes solucions, ho ha fet en la crisi migratòria en la mediterrània, en la seva participació en l’agenda 2030, en les polítiques medi ambientals o en el debat interregional sobre el futur d’Europa, i ha de seguir fent-ho”.

Preguntat per les eleccions europees, ha recalcat que “Junqueras té un reconeixement immens dins i fora de Catalunya. La seva capacitat d’anàlisi, de treball i de comandament el fa un líder indiscutible”. Romeva no ha tancat la porta al fet d’acompanyar al líder d’ERC en aquesta nova aventura europea: “En aquest tema, com en tots, estic a la seva disposició per fer allò que sigui més útil en cada moment”.

Els homes, junts

“És una sort estar junts”, ha comentat Romeva sobre el fet que tots els líders independentistes homes comparteixen presó. Malgrat tot, ha admès que són “molt conscients de la situació que pateixen la Carme i la Dolors“. 

“Enyorem molt a la Carme i la Dolors, sabem que són dones fortíssimes. Les tenim presents cada dia”, ha exposat. “Hi mantenim contacte a través dels advocats o per carta. Les tenim lluny però les sentim molt a prop”.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »