Revolta ciutadana per frenar dos parcs eòlics a la zona més alta del Penedès

Entitats ecologistes, ajuntaments, veïns i propietaris de masies de turisme rural i finques agrícoles han posat el crit al cel. Des de fa deu dies recullen signatures mitjançant un compte de Change.org i s’han organitzat en una plataforma per frenar l’avantprojecte de dos parcs eòlics al municipi de Pontons (l’un, de nou aerogeneradors; l’altre, de quatre, amb una potència de 5,5 MW cadascun i 200 metres d’alçària). Consideren que la quantitat d’energia elèctrica que això garantirà a Barcelona no compensa l’impacte visual, paisatgístic i ecològic.

L’avantprojecte, presentat per l’empresa eòlica La Conca 3 el novembre passat, està en fase d’estudi a la Generalitat. Aquesta instal·lació afectaria les zones de la muntanya de Ferreres, el puig Jugador, les planes de Ferreres, el collet de Mas Fonoll, el puig de Mas Fonoll i el turó de Sant Joan, i suposa la construcció d’una xarxa d’alta tensió que aniria des de Pontons fins a Vilafranca, seguint la carretera del Vi per Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca i Pacs del Penedès. Els ecologistes entenen que la instal·lació d’aquests aerogeneradors suposa la industrialització de l’espai agrari i forestal amb un greu impacte paisatgístic, perquè la instal·lació suposarà la construcció o ampliació de 9,8 quilòmetres de vials de sis metres d’amplada, nous accessos des de les carreteres de la zona, plataformes de muntatge, fonamentacions, rases i una subestació elèctrica, a més d’una xarxa elèctrica subterrània per donar sortida a la producció d’energia. Tot això, sobre espais d’especial protecció inclosos en el PEIN i la Xarxa Natura.

L’Ajuntament de Pontons veu el projecte amb bons ulls, tot i que encara no en coneix els detalls. L’alcalde, Josep Tutusaus (PP), creu que aquesta inversió és una oportunitat per incrementar els ingressos municipals i millorar els serveis. Tutusaus lamenta la reacció dels ecologistes i dels ajuntaments de l’entorn, que han presentat al·legacions i recullen signatures contra l’avantprojecte.

L’Ajuntament de Querol s’ha mostrat totalment contrari al projecte. El seu alcalde, Jordi Pijoan, creu que un projecte d’aquestes dimensions no es pot plantejar sense el consens del territori. A Aiguamúrcia, els veïns del Pla de Manlleu pressionen el govern local i s’han organitzat en una plataforma per frenar el projecte, a la qual s’han afegit veïns de Pontons. Sílvia Viñarta, propietària d’una masia de turisme rural amb el certificat Biosphere, assegura que faran tot el que calgui per intentar aturar aquests projectes, que els afecten directament.

De moment, el col·lectiu Bosc Verd ha presentat al·legacions que qüestionen el rigor científic de l’estudi d’impacte ambiental i denuncien la falta de criteri a l’hora de definir la riquesa natural de la zona. Segons el col·lectiu ecologista, “la producció d’energies renovables és el futur, però ha de ser de proximitat i prioritzant l’autoproducció”.

Anar a la font – El Punt Avui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: