Revés a Macron: l’Eurocambra tomba la seva candidata a comissària

A cada estat de la Unió Europea li correspon un comissari amb una cartera diferent dins l’anomenat govern de la UE, és a dir la Comissió Europea. Són perfils nomenats pels estats, que després el Parlament Europeu ha d’examinar, en un procés que aquesta vegada s’ha convertit en rebel·lió en contra de la fins ara intocable França. Després de fer-li passar un llarg tràngol, l’Eurocambra ha tombat definitivament aquest dimecres a Sylvie Goulard, la candidata del president francès Emmanuel Macron, designada per ser comissària del Mercat Interior, exeurodiputada i exministra. Goulard té pendent una investigació de l’oficina europea antifrau i, a més, és l’última víctima d’una lluita d’equilibris de poder entre les trens grans famílies polítiques. Fins ara dos candidats no havien passat el filtre de l’Eurocambra, una de socialista i un de popular. En faltava, doncs, un de liberal i ha caigut el pes més pesant, la candidata de Macron. 

Després que el Partit Popular guanyés les eleccions europees els líders europeus no van respectar la fórmula del candidat oficial ( spitzenkandidat) i se li atribueix a Macron la principal responsabilitat d’haver ignorat aquest sistema (defensat per l’Eurocambra) i haver imposat el seu criteri negociant amb la família socialista de Pedro Sánchez perquè al final fos una candidata a l’ombra, Ursula Von der Leyen, qui fos nomenada la futura presidenta de la Comissió Europea en substitució de Jean-Claude Juncker. 

Je prends acte de la décision du Parlement européen, dans le respect de la démocratie. Je remercie le Président de la République et Ursula von der Leyen pour leur confiance et tous les députés qui ont voté pour moi.

— Sylvie Goulard (@GoulardSylvie) October 10, 2019

Finalment, l’Eurocambra ha tombat la designació de Goulard, que ja havia caigut com a ministra francesa per tenir oberta una investigació per part de l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) per haver pagat amb fons europeus els sous d’uns assistents parlamentaris que ja no exercien com a tals. A més, també va amagar que havia rebut 10.000 euros mensuals d’un think tank americà quan treballava pel Parlament Europeu. Durant les dues compareixences orals de més de tres hores respectivament que ha hagut de viure les últimes setmanes, la francesa s’havia compromès a abandonar el càrrec si era declarada culpable però no ha estat suficient per superar l’examen. Ha caigut per 82 vots en contra i només 29 a favor, que són els de la seva família. En total 119 persones tenien dret a vot. 

Ara, la comissió del Parlament Europeu enviarà una carta a la presidenta Ursula Von der Leyen emetent el seu veredicte contrari al nomenament de Goulard i haurà de ser Von der Leyen que assumeixi el proper pas. Previsiblement haurà de demanar-li a Emmanuel Macron que li presenti una nova proposta tenint en compte, a més, que Von der Leyen es va comprometre a tenir un executiu paritari i que, per tant, preferiblement hauria de ser una dona. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: