Reus inaugura una nova edició del Festival Memorimage amb un documental sobre Andrea Motis

Rate this post

Reus dóna el tret de sortida aquest dimecres a la nit a la 13a edició del Memorimage amb un documental sobre la jove trompetista Andrea Motis. Aquest festival internacional en el qual es projecten films fets amb imatges d’arxiu, obre la porta per primer cop a projectes que fan ús d’arxius contemporanis i/o digitals. És el cas d”Out’, una peça francesa muntada íntegrament amb vídeos de YouTube, i que servirà per cloure el certamen, dissabte a la nit. Durant els quatre dies de festival es projectaran tretze documentals -la majoria produïts a Catalunya i estat espanyol. Alguns seran estrena, com Miró contra Miró, un dels cinc títols que competeixen en la secció oficial. L’accés a les projeccions és totalment gratuït.

El Teatre Bartrina acull aquest dimecres a la nit la cerimònia inaugural amb la projecció de la pel·lícula Andrea Motis, la trompeta silenciosa, dirigida per Ramon Tort. La jove trompetista i cantant de jazz actuarà en la inauguració. Tort la va conèixer a través de la Sant Andreu Jazz Band, sota la batuta de Joan Chamorro. 

El que va començar sent l’enregistrament d’una gira de quinze dies pel Japó, quan ella tenia 19 anys, es va dilatar a tres anys de rodatge, recorrent gairebé tots els continents. “Se’m va posar la mel als llavis i vaig seguir filmant; treballo sense guió i vaig acabar tenint un puzle de tres anys”, explica Tort en una entrevista a l’ACN. 

És el tercer documental d’aquest director de l’Arboç (Baix Penedès). Assegura que el que més el va captivar és la persona que hi ha darrere de l’artista. “Em meravella com gestiona la seva popularitat sense deixar de ser una creadora que fa el que vol, independentment dels contractes i de la indústria discogràfica”, exposa.

Amb l’actuació d’Andrea Motis i Joan Chamorro després del film inaugural -que també competeix en secció oficial-, es vol commemorar l’any de Reus com a Ciutat de la Música. La música i també la revolució entesa com una expressió de la joventut són els principals eixos que marquen l’edició del Memorimage d’enguany. 

El programa del Memorimage

‘Andrea Motis’, ‘Miró contra Miró’, ‘Deaf Child’, ‘No intenso agora’ i ‘Ciudadano Fernando Gallego, baila o muere’ són els cinc títols que competeixen en la secció oficial del festival, que l’any passat va tenir 3.000 espectadors -inclosos els que van optar per veure els films en línia, un sistema que es va implantar fa dos anys enrere.

‘Out’, un muntatge de vídeos penjats per adolescents en el moment que confessen a la família la seva homosexualitat, i la fórmula d”instant movie’ -és a dir, rodatge ràpid i improvisat- del documental ‘Nueve días sin Fidel’, a la secció MemoriReus, són dues de les propostes que enguany es desmarquen del format d’arxiu tradicional.

També dins de la secció MemoriReus, destaca l’estrena d’un altre film català, ‘Hereus d’un cardenal proscrit’, de Llúcia Oliva. Aquest any hi haurà una sessió Vintage amb la projecció d”El Jovencito Frankenstein’. A més, MemoriXics, secció dedicada al públic familiar, també recupera un clàssic de la comèdia, ‘El regreso de la Pantera Rosa’, del director Blake Edwards. 

Per altra banda, es proposa el taller ‘Aprèn com fer un documental’, dirigit a tots aquells interessats en explicar una història propera a través d’un documental. Altres actes destacats del programa és una trobada de professionals que reunirà a Reus responsables de documentació i d’arxiu de les televisions estatals i que s’organitza per segon cop en el marc del festival.

A més a més s’oferirà una master class liderada per Ben Green, que havia treballat a l’arxiu de la BBC. El Memorimage té lloc a quatre espais: al Teatre Bartrina, al Bràvium Teatre, al Centre de la Imatge Mas Iglesias Reus i al Castell del Cambrer. En els dos teatres s’hi concentren les projeccions mentre que en els altres equipaments s’hi desenvolupen els diversos tallers

Anar a la font
La Llança

Powered by WPeMatico

Translate »