Reunió clau: França valora si autoritza l’acte de Puigdemont a Perpinyà

Parc de les Exposicions de Perpinyà, 29 de febrer a les 12h. Les coordenades són clares. Queda el més important, que les autoritats franceses concedeixin el permís necessari per celebrar l'acte multitudinari que ha convocat el Consell per la República amb Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, en les properes hores se celebrarà una reunió clau a la Prefactura de Perpinyà, en la qual el Ministeri de l'Interior francès valorarà si autoritza l'esdeveniment o el prohibeix al·legant raons de seguretat. 

La trobada serà aquest dimarts 18 al matí i hi ha prevista la presència de representants del ministeri i la policia nacional francesa, de l'ajuntament de Perpinyà i del Consell per la República. Serà, expliquen fonts properes a l'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, la primera presa de contacte. A França, cada departament -l'equivalent francès a les províncies- compta amb una delegació del govern francès, que allà es coneix com a prefactura i que té delegades les funcions administratives de l'Estat. 

El Consell per la República estarà representat pel seu president a la Catalunya Nord, Josep Bonet. Segons confirmen fonts del seu entorn, aquest dilluns la delegació del consell va reunir-se -a Perpinyà- per ultimar els detalls de l'operatiu necessari per aquell dia, tals com els accessos i les vies d'evacuació en cas d'emergència o les zones d'aparcament habilitades. Aquests són, de fet, els aspecetes cabdals que serviran per convèncer les autoritats franceses. 

Una de les principals preocupacions dels organitzadors és que el ministeri fixi unes condicions inassumibles per poder autoritzar la convocatòria. Per exemple exigir-los unes garanties mínimes de seguretat a les quals no puguin fer front. La previsió és que la cita congregui al voltant d'unes 100.000 persones. Aquesta xifra suposa gairebé el mateix volum que el de la població total de la ciutat, que són 120.000 habitants. 

La convocatòria oficial del míting va anunciar-se el passat 24 de gener, sota el títol 'La República al centre del món' i la planificació dels organitzadors és que s'allargui unes dues hores. L'ANC ja ha omplert 400 autocars per viatjar fins a Perpinyà i no queden places d'hotel disponibles per la nit abans.

Serà la primera vegada que Puigdemont trepitjarà territori francès des que va marxar de Catalunya després de la Declaració d'Independència d'octubre de 2017. Ho farà cobert amb la capa immunitat que li atorga el fet de ser eurodiputat de ple dret. Al juliol passat, va optar per no creuar la frontera entre Bèlgica i França fins a Estrasburg per precaució, ja que encara no gaudia de la condició de parlamentari europeu. 

Més enllà de l'actuació de Puigdemont, Comín i Ponsatí, l'acte comptarà amb l'assistència del president de la Generalitat, Quim Torra i de l'expresident Artur Mas. També hi ha prevista la presència de diversos alcaldes de la Catalunya Nord i dels partits independentistes catalans. Cal tenir en compte que el Consell per la República l'integren no només membres de JxCat, sinó que també en forma part Esquerra Republicana. Tots dos partits estudien com donar protagonisme a totes els actors de l'independentisme. 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: