Retirada de llaços i avisos de 155, i entrevista als Manel: les claus del dia, amb Antoni Bassas (04/10/2019)

1. A l’espera de la sentència, avui tenim que aquest migdia s’acaba el termini que la justícia espanyola ha donat al president Torra perquè retiri dels edificis públics de la Generalitat els llaços grocs i les pancartes que demanen la llibertat dels presos polítics.

Pedro Sánchez continua dient, en entrevistes aquí i allà, que el 155 està a punt per ser aplicat amb fermesa democràtica. I Miquel Iceta diu que el PSC hi donaria suport total: “Si es produeix un trencament amb la legalitat, el govern d’Espanya està obligat a valorar i aplicar les mesures que permetin el retorn a la legalitat. Imaginem-nos que succeeix el contrari, si es produeix un supòsit de trencament amb la legalitat el govern d’Espanya no farà res…”

Iceta garanteix que Sánchez tindria el "suport total i absolut" del PSC si decidís aplicar el 155

Iceta garanteix que Sánchez tindria el “suport total i absolut” del PSC si decidís aplicar el 155

2. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha contestat a Pedro Sánchez: no hi ha motius per intervenir els Mossos. I, per la seva part, el nou director general dels Mossos, Pere Ferrer, que va ser presentat ahir en el càrrec, va enviar una carta als agents en què va assegurar que treballarà per seguir construint el cos “amb seriositat, rigor i escrupolós compliment de la legislació” i de la seva condició de “policia judicial”. 

3. Un grup de juristes, entitats i nou lesionats han presentat a l’Audiència Nacional una querella contra Nieto, Pérez de los Cobos i Millo partint de la idea que l’actuació dels agents pot constituir un crim contra la humanitat, perquè es va tractar d’un “atac generalitzat, sistemàtic i programat” contra la població catalana. Amb Codi Penal espanyol a la mà, podria tractar-se d’un crim contra la humanitat. 

4. I ara esperem que hàgiu esmorzat per suportar el que sentireu: la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, del PP, en una sessió de control, donant una resposta memoritzada, preguntant-se què passarà després que exhumin el cadàver de Franco del Valle de los Caídos: “I què serà el següent? La creu del Valle? El Valle sencer? Les parròquies del barri cremaran com el 36? El govern que s’ha instal·lat a la Moncloa està perdurant en l’estancament i Sánchez pretén que sigui el mateix Franco qui el tregui d’aquest desastre”.

5. Si teniu migranya us interessarà saber que a la Vall d’Hebron han obert un hospital pioner per tractar-la que combina assistència i recerca. El centre és un acord entre l’hospital i la Fundació Bancària La Caixa.

6. No us perdeu la crònica d’Ignasi Aragay sobre el debat que l’ARA va organitzar a Santa Coloma de Gramenet sobre si l’educació és clau per arreglar l’ascensor social. Anna Jolonch hi va dir que el 80% de la qualitat d’una escola es cosa de l’equip de mestres, de si són capaços de despertar el desig d’aprendre als alumnes.

7. Acció, l’agència de la Generalitat, assegura que els sectors que poden sortir més perjudicats dels aranzels que Trump ha posat als productes europeus són el del vi, el de l’oli d’oliva, el de la carn de porc i, amb menys importància, el del formatge. L’any passat les empreses catalanes van vendre als Estats Units 52 milions d’euros d’oli d’oliva, 27,9 milions de vi, 22 milions de carn de porc i poc més de mig milió de formatge. 

8. Xavier Cervantes entrevista els quatre components de Manel, ara que han tret nou disc, aquest que sona. Els Manel diuen que “l’arribada de la cultura hip-hop al ‘mainstream’ ens ha seduït i l’hem pogut utilitzar a la nostra manera”.

“Érem conscients que el disc seria estrany i poc convencional”

“Érem conscients que el disc seria estrany i poc convencional”

9. I als esports, Marc Márquez ha caigut aquesta matinada, en uns entrenaments, i s’ha fet mal. La moto ha quedat inservible. Encara que Márquez s’ha aixecat pel seu propi peu, l’han portat a l’hospital. Precisament aquest cap de setmana Márquez es podia proclamar campió del món, però a aquesta hora és incert que pugui córrer la cursa.

En futbol, l’Espanyol va guanyar ahir per 0-2 a Moscou, amb gols de Wu Lei i Campuzano, i el Girona va superar per 3-1 el Deportivo en partit de Lliga. El Barça jugarà diumenge a les 21 h contra el Sevilla al Camp Nou. Abans s’haurà celebrat l’assemblea de compromissaris, que pot aprovar la introducció del vot electrònic a la vida del club.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: