Record de l’estimada Priscilla Cohn Ferrater Mora

Dijous passat, 27 de juny, a la tarda va morir la Priscilla al seu domicili de Villanova, Pennsilvània. Feia dies que el seu traspàs era imminent, però la notícia definitiva ha estat un cop molt dur.

La vaig conèixer fa molts anys, quan amb el seu marit, el professor Ferrater Mora, preparàvem la càtedra de la UdG que portaria el seu nom i que ell mateix va inaugurar el 2 de novembre del 1989, en presència d’autoritats gironines i de la UAB, i també de Pasqual Maragall, llavors alcalde de Barcelona, amb qui Ferrater mantenia una bona relació.

Ferrater va morir d’infart durant una visita a Barcelona, la ciutat on havia nascut. La Priscilla era a la clínica, com jo mateix, com Salvador Giner, a qui Ferrater coneixia des que va néixer perquè era molt amic del seu pare. La Priscilla va voler que es complís estrictament la voluntat del seu marit: cap acte oficial, incineració del cos i que els amics el recordessin llegint les seves obres.

A la mateixa clínica la Priscilla em va dir que Ferrater deixava la seva biblioteca privada i els seus documents, privats i acadèmics, a la Càtedra Ferrater Mora. A partir d’aquell moment va col·laborar amb nosaltres de forma generosa i entusiasta. Va fer diversos viatges a Girona, i nosaltres també als EUA. Quan ella venia, de vegades per a estades una mica llargues, s’estava a casa. Era vegana. Això implicava alguns retocs de logística culinària, que fèiem amb gust i goig, i que recordem sempre.

De fet ha estat una gran defensora dels animals des de la seva càtedra de filosofia a la Universitat de Pennsilvània i després de la seva jubilació, aviat farà 20 anys. Havia fet la tesi doctoral sobre Heidegger. Va ser dels primers acadèmics a parlar dels drets dels animals, tal com apareixia, per primera vegada en castellà, en el seu ‘Ètica aplicada’ (1981), de gran èxit, escrit amb el seu marit.

La Priscilla era una persona amable, divertida, intel·ligent. La càtedra està de dol. Jo la trobaré molt a faltar. A casa hem plorat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: