Recepta en temps de confinament (7): Carme Ruscalleda i l’arròs “d’abordo”

No som pocs els que trobem a faltar la brisa marina i blau del mar, les onades ens transmeten una serenor i tranquil·litat més necessàries que mai, però confinats a casa, busquem com transportar-nos a aquest punt ancla que ens ofereix el Mediterrani. Avui l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i ElNacional.cat us porten a taula un arròs "d'abordo" amb calamar de la mà de la gran xef Carme Ruscalleda. Com ella mateix apunta, els mediterranis som gent que ens reinventem i d'aquest enginy en surten grans plats com aquest. Pura cultura "d'abordo", amb pocs productes podem fer un arròs dels que "hi canten els àngels". Que aprofiti!

La trajectòria de Carme Ruscalleda

Membre de l’Acadèmia des del passat 2011 i la xef espanyola amb més estrelles Michelin, 7 (tres pel seu restaurant Sant Pau a Sant Pol de Mar (Barcelona), dos per Moments, a Barcelona al capdavant de les cuines del qual es troba el seu fill Raül Balham i dos més pel restaurant Sant Pau a Tòquio) i compte a més amb la màxima qualificació (tres sols) de la Guia Campsa-Repsol.

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Carme Ruscalleda Serra (@xef_ruscalleda) on

La seva cuina es fonamenta en la tradició cuina catalana, però donant sempre un toc de modernitat. El fet d'obrir un restaurant a Japó, i els seus conseqüents viatges al país, ha fet que s'interessi per algunes tècniques culinàries d'aquest país, adaptant-les a la cuina i productes catalans.

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Akagi_Tokyo (@akagi_tokyo) on

Es preocupa per que la seva cuina sigui saludable, per la qual cosa es centra en els productes de temporada de la seva terra, afegint "certa poesia" al que cuina. Sovint barreja referències literàries en les seves creacions culinàries. Treballadora, alegre i generosa, no dubta a transmetre els seus coneixements en publicacions editorials per al gran públic.

• Deu anys de cuina en el Sant Pau (1998), en el qual explica la cuina familiar de la seva infància i el que va aprendre en els anys treballant com a cuinera autodidacta en el seu restaurant.

• Carme Ruscalleda: Del plat a la vida (2000), amb receptes presentades en dues versions, una més elaborada per als restaurants, i una altra senzilla per copiar sense dificultat a casa.

• Cuinar per ser feliç (2001, traducció al castellà en 2002), el seu major èxit, més de cent receptes fàcils i ràpides per gaudir menjant però sense renunciar a la cuina sana i natural.

• Un any amb Carme Ruscalleda (2004), receptes fàcils per a cada mes amb productes de temporada.

• Cuina a casa (2005), més receptes fàcils per a cada mes amb productes de temporada.

• La cuina més fàcil i moderna (2006), receptes senzilles per a cada mes amb productes de temporada, per animar a ficar-se en la cuina als quals les receptes anteriors els van semblar complicades.

• Carme Ruscalleda's Mediterranean cuisine (2007), amb receptes que funcionen, ràpides, modernes i saludables, totes amb un toc avantguardista.

Entre d’altres, ha rebut els següents premis:

  • Premi Nacional de Gastronomia en 1998
  • Premi Sánchez Cotán, de l'Acadèmia Espanyola de Gastronomia per la millor carta de restaurant
  • Premi Millor Cuiner
  • Premi Cuiner de l'any
  • Premi Cuiner d'Or
  • Primer premi Davidoff a l'Excel·lència en hostaleria
  • Premis Nadal de Gastronomia: Restaurant de l’Any
  • Premis Gourmetour en 2004
  • Premi Creu de Sant Jordi en 2004, la màxima condecoració catalana
  • Premi Micròfon d'Or en 2008, en la categoria de restauració
 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by CR&RB (@carmer_raulb) on

Carme Ruscalleda és la setena xef que forma part d'aquesta acció conjunta de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i ElNacional.cat. El primer va ser el xef Carles Gaig i els seus ous fregits (amb aigua!), el seguia la xef Fina Puigdevall del bell Restaurant Les Cols amb el farro amb ous escalfats, el tercer va ser el xef Nandu Jubany amb les seves patates estofades, el quart era Joan Roca amb l'arròs a la cassola, la Núria Gironés de Ca l’Isidre va endolcir la Pasqua amb la recepta d'una mona típica del Penedès i fa pocs dies el xef Eduard Xatruch del restaurant Disfrutar ens cuinava un deliciós risotto amb tomàquet i alfàbrega.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: